Ai lor eșuează din fașă, iar ai noștri la mal
Aflăm ieri că pe numele notoriului xenofob Șelin a fost deschis un dosar penal în baza unui oarecare articol, pentru că a adus o bandă de ciomăgari la Bălți, valorificând și anturajul local, pe care i-a îmbătat din contul lui și cărora le-a oferit și niște ouă în plus. Ar fi amuzant, dacă n-ar fi trist, că ce făcea Șelin făceau și superiorii din armata rusă în lupta lor cu germanii, îmbătându-i binișor pe soldați pentru ca aceștia să sară mai abitir la bătaie/împușcat/împuns. Ouă nu știu dacă li se ofereau soldaților sovietici, dar le putem pune și pe acestea pe seama alcoolului și să le numim metaforic ouă.
Recunosc, nu mă așteptam ca Șelin să eșueze în asemenea hal și într-o asemenea serie. Mai întâi referendumul pentru uniunea lui Putin (care a eșuat înainte de a se fi desfășurat), apoi acele terenuri ale Primăriei pe care Șelin va trebui să le înapoieze, iar acum un dosar penal pentru un ambâț aproape personal aplicat din ignoranță și lipsă de măsură. Nici ca MAI să facă publică evoluția anchetei nu mă așteptam, dar se pare că intențiile ministrului Recean converg de data asta cu solicitările mai multor voci independente din societate, dar și cu banalul, dar atât de râvnitul bun-simț administrativ. Să ne fie de bine, așadar, pentru că în momentul în care transparentizezi în limita legalului o anchetă, cresc și șansele ca infractorii să răspundă în fața legii. Și unde mai pui că material video, audio și mărturii se găsesc mai ușor decât în alte cazuri, dată fiind natura publică a infracțiunii. Avem, zic eu, motive de optimism.
S-ar putea, deci, să fi învățat câte ceva din lecția de la Bălți, numai că mai curând din analizele ante-eveniment, or pe parcursul acestuia tot la ideea de confirmări nefericite rămân. Acum urmează să-i mai sancționeze și pe cei din gașca cheguevaristă a lui Tkaciuk, comunistul care continuă să sfideze autoritățile statului de drept numit RM, prin refuzarea de a se prezenta la Procuratură.
Între timp, la București a fost invalidat referendumul la care aproape 90% din români au votat pentru demiterea nou-vechiului președinte Băsescu, spre bucuria celor care „au demonstrat o înaltă ţinută civică, asumându-și rolul de om care stă acasă şi nu face nimic” (TNR).
Desigur, reacțiile au fost împărțite între cele două tabere, respectiv USL și cei pro-Băsescu/PDL. Primii au amintit (a câta oară?) că nu-l recunosc drept legitim pe ex-președintele Partidului Democrat din România, sugerând că, dacă se va purta urât, președintele va mai fi suspendat odată până la parlamentare. Iar a se purta urât, din ce am învățat de la constituirea USL încoace, înseamnă a nu-și da demisia de bunăvoie. Ceilalți, însă, au venit cu un mesaj de deschidere spre cooperare cu toate forțele politice. O fi însemnând asta că ei simt că au de unde crește și sparge USL-ul, formând o nouă-veche alianță, lăsând PNL sau PSD în afara guvernării la primăvară? Mai crește și Inițiativa lui MR Ungureanu și poate-poate se rezolvă (pentru unii). Vom vedea mai încolo.
Așadar, la București se eșuează la mal, dar tot se eșuează, până la urmă. Iar noi, în spațiul românesc, am avut parte doar de referendumuri ratate din 5 septembrie încoace. Poate ar trebui să ne lăsăm. Nu de alta, dar prea degeaba le facem și prea ne costă al naibii de mult.
Tudor Cojocariu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!