Al Doilea Proiect de Investiții și Servicii Rurale II a prezentat rezultatele și impactul celor șapte ani de activitate
Obiectivul general al RISP II a vizat continuarea stimulării creşterii sectorului agricol şi sectorului rural din Moldova în perioada post-privatizare prin îmbunătăţirea accesului fermierilor şi antreprenorilor rurali la know-how, cunoştinţe şi servicii de finanţare, totodată fiind consolidată capacitatea instituţiilor private şi publice pentru a asigura durabilitatea activităţilor.
În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele obținute pe parcursul implementării proiectului, constatările studiului de impact, câteva istorii de succes ai beneficiarilor proiectului RISP II. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Dl. Vasile Bumacov a oferit Diplome de excelență pentru cei mai activi beneficiari ai proiectului, donatori, prestatori de servicii și parteneri.
Scurtă descriere a rezultatelor RISP II:
Rețeaua de extensiune rurală, gestionată de Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA), creată încă în cadrul RISP I (2002-2006), a fost consolidată pe parcursul implementării RISP II.
• Rețeaua de extensiune rurală dispune azi de o reţea descentralizată formată din 35 prestatori de servicii cu 425 consultanţi, inclusiv 350 consultanţi locali, la nivel de sat, amplasaţi de regulă pe lângă primării, şi 75 consultanţi regionali, inclusiv 5 în domeniul marketingului agricol.
• Rețeaua de prestatori de servicii și consultanți locali și regionali furnizarea anual aproximativ 200.000 de servicii de consultanță pentru aproximativ 380.000 de beneficiari (producători, fermieri și întreprinzători din mediul rural).
• Este important de menționat sustenabilitatea serviciului de extensiune și după finalizarea proiectului, care este finanțat de la bugetul de stat pe o perioadă de cinci ani. Astfel este asigurată continuitatea tuturor activităților demarate și implementate cu succes din anul 2002.
• Proiectul a susținut dezvoltarea serviciilor de consultanță în afaceri care au contribuit la crearea și funcționarea întreprinderilor din mediul rural, dar și facilitarea primirii primului credit investițional.
• Cu suportul serviciilor de dezvoltare a afacerilor a fost facilitată crearea și primirea primului credit investițional pentru circa 1000 de întreprinderi, care au generat crearea a peste 2600 de locuri de muncă în zonele rurale. Toate aceste afaceri generează taxe la bugetele locale, oferă salarii competitive, astfel contribuie la dezvoltarea regională.
• Prin intermediul finanțării rurale, RISP II a contribuit la impulsionarea sectorului bancar comercial participant în cadrul proiectului la extinderea ariei de creditare în sectorul rural.
• Ca urmare a gestionării eficiente a surselor de creditare de către Directoratul Liniei de Credit din cadrul Ministerului de Finanțe, din sursele directe RISP II inclusiv finanțările destinate irigării, dar și refinanțări, au fost oferite peste 700 sub-împrumuturi în valoare de aproximativ US $ 41 milioane de euro pentru întreprinzătorii din mediul rural.
• Proiectul a susținut dezvoltarea instituțională a Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), care a dus la îmbunătățirea capacității de gestionare eficientă și transparentă a programelor de subvenționare de către stat a sectorului agricol.
Al Doilea Proiect de Investiții și Servicii Rurale a fost implementat din iulie 2006 până in iunie 2013. Proiectul RISP II a fost susţinut financiar de către Guvernul Republicii Moldova, Banca Mondială și Guvernul Suediei și implementat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Finanțelor.
Proiectul RISP II a fost implementat fiduciar de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea proiectelor din domeniul Agricol, finanțate de Banca Mondială (UCIMPA), cu experiență de peste 14 ani.
Bugetul total al proiectului RISP II a constituit circa 42 milioane de dolari SUA (inclusiv contribuția Guvernului).
De asemenea, în cadrul conferinței finale al RISP II a fost prezentat noul proiect agricol al Băncii Mondiale, co-finanțat de Guvernul Suediei, Facilitatea Globală de Mediu și Guvernul Republicii Moldova Agricultura Competitivă (MAC-P). Proiectul MAC-P este implementat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Mediului.
Proiectul are drept obiectiv de dezvoltare consolidarea competitivităţii sectorului agroalimentar al ţării prin sprijinirea procesului de modernizare a sistemului de management al siguranței alimentare; facilitarea accesului pe piaţă pentru agricultori, precum şi integrarea practicilor agricole prietenoase mediului şi de gestionare durabilă a terenurilor.
Obiectivul de dezvoltare al proiectul se va realiza prin activităţi care vizează:
I. consolidarea capacităţii umane, tehnice și instituționale de a gestiona agenda complexă privind siguranța alimentară;
II. îmbunătăţirea infrastructurii post-recoltare şi creşterea nivelului de organizare al agricultorului prin acordarea de granturi investiționale pentru investiții in infrastructura post-recoltare și asistență tehnică – acordarea a circa 40 granturi investiționale pentru grupuri de producători;
III. promovarea adoptării unor practici agronomice durabile de către agricultori şi o reacţie consolidată a autorităţilor la provocările degradării solului prin acordarea granturilor care vor susține investiții in practici si tehnologii de conservarea a solului (echipament pentru minimum till, terasare, plantarea fâșiilor de protecții).
Costul total al proiectului constituie 37,4 milioane dolari SUA. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de cinci ani, până în iunie 2017.
D.C.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!