Actualitate

Alain Pilloux: BERD este unicul proprietar al Danube Logistics SRL, operator al portului Giurgiulești din Republica Moldova

Alain Pilloux, vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a efectuat astăzi o vizită la Portul Internațional Liber Giurgiulenisingurul  port fluvial al Republicii Moldova. Banca este unicul proprietar al Danube Logistics SRL, operatorul Portului.

Dl Pilloux, a vizitat portul la sfârșitul unei vizite de trei zile în Moldova pentru discuții cu Guvernul și alți parteneri. El a salutat managementul profesionist al portului realizat de către Danube Logistics SRL și a subliniat importanța singurului port internațional al Republicii Moldova pentru comerțul și economia țării, în special în contextul războiului în Ucraina.

El a menționat: “BERD a susținut construcția și exploatarea portului Giurgiulești din 1995. Lucrăm activ pentru a promova continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a acestui activ important al infrastructurii și salutăm creșterea capacității sale în 2022, inclusiv exporturile din și spre Ucraina, într-un moment de cotitură privind securitatea alimentară și energetică regională.”

Portul Internațional Liber Giurgiulești exportă cereale și ulei vegetal și importă combustibil, materiale de construcții și mărfuri de uz general. Volumele totale anuale gestionate în port s-au dublat în 2022, ajungând la 804.029 tone. Acest lucru se datorează în principal creșterii importurilor de produse petroliere, cărbune și îngrășăminte și exporturilor de cereale și ulei vegetal.

Instalațiile existente de transbordare și depozitare a cerealelor sunt din ce în ce mai utilizate pentru cerealele din Ucraina, care în timp de pace exportă aproximativ 15% din cereale la nivel global, a declarat Mathias von Tucher, Directorul General al Danube Logistics. Blocajul porturilor ucrainene de la Marea Neagră de către Rusia înseamnă că aceste cereale trebuie acum exportate pe alte căi, inclusiv pe Dunăre.

Cifrele Ministerului Economie, până la sfârșitul anului 2021, arată, de asemenea, că portul avea 553 de angajați, în creștere cu șapte la sută față de 2020. Salariile au crescut cu 22%, investițiile au crescut cu 43,5%, transbordarea a crescut cu 52,4%, iar plățile fiscale au crescut cu 149%. În total, 100 de milioane de euro au fost investiți în port din 2005, a spus von Tucher.

BERD este unicul proprietar al Danube Logistics SRL, operator al portului

BERD a achiziționat 100 % din capitalul social al Danube Logistics SRL la 7 mai 2021.

BERD a achiziționat 100 % din capitalul social al Danube Logistics SRL la 7 mai 2021. În timpul vizitei dlui Pilloux, BERD a salutat o hotărâre judecătorească pronunțată marți de o instanță locală, care a confirmat că BERD este proprietarul indirect de drept al acțiunilor I.C.S. Danube Logistics SRL, anulând o contestație depusă de Bemol, o companie afiliată unuia dintre proprietarii anteriori ai portului. Decizia este definitivă și irevocabilă.

Vizita domnului Pilloux vine după semnarea în iunie a unui împrumut acordat de BERD în sumă de 300 milioane de euro pentru susținerea securității energetice a Republicii Moldova.

În cooperare cu guvernul, Banca își propune să atragă investitori puternici pentru a dezvolta în continuare portul

Aceasta face parte din acele 2 miliarde de euro, oferite prin intermediul Cadrului de reziliență și mijloacelor pentru bunăstarepe care BERD l-a creat în această primăvară în vederea susținerii Ucrainei și țărilor vecine pentru a putea face față provocărilor războiului, care a strămutat milioane de ucraineni. Cadrul variază de la sprijinul pentru restructurare și lichidități de urgență pentru întreprinderi, și sprijin pentru redresarea întreprinderilor mici și mijlocii până la suportul acordat pentru securitatea energetică.

În Republica Moldova, BERD colaborează îndeaproape cu guvernul atât la sporirea securității energetice, cât și la securitatea alimentară, inclusiv prin promovarea activă a funcționării și dezvoltării cu succes a Portului Giurgiulești în vederea atragerii unor investitori internaționali puternici.

Luni și marți, la Chișinău, dl. Pilloux s-a întâlnit cu Președintele Maia Sandu

Luni și marți, la Chișinău, dl. Pilloux s-a întâlnit cu Președintele Maia Sandu, Prim-ministrul Natalia Gavriliță, Președintele Parlamentului Igor Grosu, Ministrul Economiei și Guvernatorul BERD Sergiu Gaibu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu, partenerii de dezvoltare și clienții de afaceri.

Banca este un important investitor instituțional în Republica Moldova și, până în prezent, a investit peste 1,7 miliarde de euro în țară prin intermediul a 158 de proiecte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *