ALARMANT! Peste 200 de cazuri cu gripă sezonieră, confirmate în R.Moldova
În ultima săptămână, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 200 de cazuri cu gripă sezonieră, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Astfel, potrivit instituției, peste 123 din numărul total de bolnavi au fost spitalizați.
În mun. Bălți au fost confirmate 4 cazuri de gripă sezonieră. Cele mai multe cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate în Chișinău. 163 de bolnavi. Câte 6 cazuri au fost confirmate în Ialoveni și Comrat. În Călărași, Soroca, Nisporeni, Rezina și Taraclia au fost înregistrate câte 3 cazuri, în Edineț, Sângerei și Ungheni – câte 2 cazuri, iar în Căușeni, Leova și Strășeni câte un caz, transmite Nordnews.
Potrivit ANSP, în perioada 26 decembrie 2022 — 2 ianuarie 2023, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare s-a aflat la nivelul de intensitate înaltă, fiind atestată o descreștere cu 12,9 % în comparație cu săptămâna precedentă și a constituit 553,9 cazuri la 100 mii populație.
Ponderea bolnavilor spitalizați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare este de 2,4 % din numărul total de îmbolnăviri. Din totalul de 14 424 de cazuri, 6 432 au fost înregistrate în municipiul Chișinău.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică menționează că de la începutul perioadei de monitorizare a situației prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare și circulația virusurilor gripale, perioada 03 octombrie 2022 – 02 ianuarie 2023, au fost înregistrate, în total: 722 cazuri de gripă, 123 447 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 5 418 cazuri de infecții respiratorii acute severe.
„Continuă procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice din țară. ANSP recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2”, spune Agenția într-un comunicat.
ANSP recomandă populației respectarea în continuare a distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, igienei locuinței, igienei și dezinfecției mâinilor, adresarea la medic la apariția simptomelor compatibile cu gripa și infecții acute ale căilor respiratorii superioare, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport, în locurile aglomerate, monitorizarea stării sănătății copiilor de vârstă preșcolară și elevilor și vaccinarea antigripală.