Actualitate

Alegeri locale 2018: Încălcări grave comise de jurnaliști

În perioada aprilie-iunie, au fost monitorizate 12 instituții media: posturile TV – Publika, Prime, Canal 2, Canal 3, Moldova 1, Jurnal, Accent, NTV, RTR și portalurile – noi.md, sputnik.md și deschide.md. Subiectele monitorizate au fost: condamnarea ex-deputatului Chiril Lucinschi, manifestările de 1 mai organizate de către Partidul Socialiștilor, 9 Mai – Ziua Victoriei sau Ziua Europei?, marșul „Fără Frică”, turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău și protestul împotriva invalidării mandatului de primar al lui Andrei Năstase.

Expertul Centrului pentru Jurnalism Independent, Victor Gotişan, a spus joi, 28 iunie, într-o conferință de presă la IPN, că posturile TV – Publika, Prime, Canal 2, Canal 3 au favorizat Partidul Democrat și reprezentanții respectivei formațiuni politice. Acestea au deraiat adesea de la normele eticii profesionale, apelând la tehnici de manipulare precum: etichetarea, trunchierea opiniilor și declarațiilor, lipsa dreptului la replică sau „tehnica salvatorului național”.

Posturile Accent TV și NTV, şi portalul sputnik.md în l-au favorizat pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, dar și pe Partidul Socialiștilor și pe reprezentații acestui partid. În multe cazuri aceste instituții media au dezinformat publicul prin falsuri, au făcut trimitere la surse imposibil de verificat și au făcut abuz de „tehnica dușmanului intern și extern”.

Jurnal TV a politizat pe alocuri subiectele, favorizând Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și anumiți politicieni: Andrei Năstase și Maia Sandu, şi defavorizând alte partide. Mai multe evenimente și subiecte au fost reflectate dintr-o perspectivă defavorabilă pentru Partidul Democrat și reprezentanții acestuia, fiind accentuate informațiile care îi pun în lumină negativă.

La postul public de televiziune Moldova 1 majoritatea știrilor au fost prezentate într-un mod neutru și echidistant, însă totuși s-a observat că unele știri au fost construite după tiparul celor de la Prime, Canal 2, Canal 3. Principala încălcare sesizată a fost amestecul faptelor cu opiniile.

Portalul deschide.md a utilizat adesea ironia pentru a prezentat ştirile și s-a folosit de tehnica informației prioritare. Sputnik.md a aplicat frecvent etichete și a recurs la „tehnica dușmanului intern”, iar noi.md nu a asigurat dreptul la replică în câteva cazuri şi a făcut uz de tehnica informației prioritare.

CJI recomandă Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze și să inițieze monitorizarea posturilor TV care difuzează informații manipulatoare, pentru a constata derogările de la lege și a aplica sancțiuni. Consumatorilor de presă li se recomandă să se informeze din mai multe surse media pentru a evita riscul de a primi o informație eronată și manipulatoare.

Sursa: ipn.md


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *