Alegerile din UTA Găgăuzia: CEC a inițiat opt procese contravenționale pentru finanțarea ilegală a concurenților
Comisia Electorală Centrală (CEC) a inițiat opt procese contravenționale privind finanțarea ilegală a concurenților electorali în alegerile din UTA Găgăuzia, care au primit donații din partea persoanelor fizice, depășind plafonul maxim stabilit de lege, care este de 11.700 de lei, scrie Radiomoldova.md.
Potrivit CEC, a fost depășit plafonul maxim pentru donațiile în numerar cu următoarele sume:
- Evghenia Guțul (Partidul Politic„Șor”) – donații din partea a 65 de persoane, cu o depășire în sumă totală de 458 800 de lei;
- Victor Petrov – donații din partea a 21 de persoane, cu o depășire în sumă totală de 436 800 de lei;
- Grigore Uzun – donații din partea a 7 persoane, cu o depășire în sumă totală de 184 800 de lei;
- Serghei Cimpoieș – donații din partea unei persoane, cu o depășire în sumă totală de 148 300 de lei;
- Dmitrii Croitor – donații din partea a 5 persoane, cu o depășire în sumă totală de 102 100 lei;
- Nicolae Dudoglo – donații din partea a 3 persoane, cu o depășire în sumă totală de 59 090 de lei;
- Mihail Formuzal – donații din partea a 2 persoane, cu o depășire în sumă totală de 18 600 de lei;
- Gheorghii Pavlioglo – donații din partea a 2 persoane, cu o depășire în sumă totală de 15 600 de lei.
Astfel, la data de 5 mai, CEC a sesizat oficial Consiliul electoral central al Găgăuziei pentru a examina aceste fapte.
„Inacțiunea conducerii CEC Găgăuzia, care au calitatea de agenți constatatori care asigură colectarea rapoartelor privind gestiunea financiară și dețin din prima sursă informații despre posibilele încălcări ale legislației, a condus la comiterea unor încălcări similare și în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de Guvernator (Bașcan) al Găgăuziei. Astfel, CEC a constatat suplimentar donații făcute de persoane fizice cu depășirea plafoanelor pentru donații în numerar pentru concurenții Evghenia Guțul și Grigorii Uzun”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.
Prin urmare, CEC a intervenit prin constatarea și înregistrarea celor opt contravenții. Pasibili de răspundere sunt fiecare din cei 106 donatori, care sunt bănuiți de finanțarea ilegală prin depășirea plafonului donațiilor în numerar.
Astfel, conform Codului Contravențional, se interzice finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum de către persoane fizice, manifestată prin depășirea plafoanelor stabilite de lege sau în numele unor persoane terțe (anonime) ori prin încălcarea regulilor stabilite de cadrul normativ existent.
Încălcarea normei respective se sancționează cu amendă de la 30 la 90 de unități convenționale (1500 – 4500 de lei) aplicată persoanei fizice sau cu amendă de la 180 la 300 de unități convenționale (9000 – 15 000 de lei) aplicată persoanei cu funcție de răspundere.