CSI / Rusia

ALERTĂ LA PROVOCĂRI ÎN UCRAINA. Barack Obama: Rusia a încălcat dreptul internaţional. Moscova este “de partea rea a istoriei”

(23:25) Rusia afirmă la ONU că Ianukovici, "actualul Președinte al Ucrainei" ar fi cerut F. Ruse să introducă armată. F. Rusă consideră că intervenția militară în Crimeea este adecvată. Conform solicitării lui Ianukovici FR a fost rugată să intervină pentru a preveni un război civil provocat de radicalii naționaliști.

(22:55) Surse din presa ucraineană afirmă că lângă hotarul Ucrainei cu Rusia sunt  staționate mai multe trupe militare ruse, printre care:  a 4-a divizie de tancuri, 2-a brigadă cu destinație specială și a 20-a brigadă de infanterie mecanizată.

Anterior mai multe batalioane de artilerie alături de blindate "TIGR" și 35 de "BTR"-uri au fost văzute deplasându-se spre localitatea Perecopa, unde blochează una din cele două treceri spre penisula Crimeea.

(22:40) BBC Ucraina scrie că la postul de frontieră Krîm-Kuban, mai multe persoane neidentificate în două microbuze în care se aflau și zeci de mitraliere și de pistoale au reușit să treacă hotarul ruso-ucrainean cu sprijinul a două Kamazuri pline cu militari înarmați după ce i-au "încercuit" pe vameșii ucraineni. Președintele interimar al Ucrainei afirmă că Rusia are deja în Ucraina 5500 de militari.

(22:35) Surse operative afirmă că rușii pregătesc provocări masive în perioadă următoare în toată regiunea de sud-est (Odesa, Nikolaev, Herson, Donețk dar și Lugansk sau Harkov). 

(22:15) Kerry este aşteptat marţi la Kiev. Secretarul de stat american, sosește marți la Kiev pentru a reafirma sprijinul guvernului SUA în favoarea noii puteri instalate în capitala Ucrainei. 

(22:10) Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General al NATO a anunțat întrunirea Consiliului Alianţei Nord- Atlantice mâine, 4 martie, la cererea Poloniei. Duminică, Lituania a înaintat și ea o cerere pentru întrunirea Consiliului NATO, în baza articolului 4. Conform art. 4, orice aliat poate cere întrunirea Consiliului dacă îi este ameninţată securitatea, integritatea teritorială sau independenţa politică.

(22:00) Rusia a încălcat dreptul internaţional prin operaţiunile din Crimeea, afirmă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, apreciind că Moscova este "de partea rea a istoriei" în criza din Ucraina. 

"Există un consens la nivel internaţional asupra faptului că Rusia a încălcat reglementările internaţionale", a declarat Obama, conform AFP.

"Rusia este de partea rea a istoriei în criza din Ucraina", a subliniat liderul de la Casa Albă.

"Măsurile luate de Rusia reprezintă încălcări ale suveranităţii ucrainene şi ale dreptului internaţional. Dacă Moscova continuă pe traiectoria actuală, examinăm măsuri economice şi diplomatice care ar izola Rusia", a avertizat Obama.

În paralel, Departamentul de Stat a comunicat că Statele Unite analizează o gamă largă de sancţiuni care ar putea fi impuse Rusiei după operaţiunile militare în Ucraina.

(21:00) Putin, confruntat cu prăbuşirea istorică a rublei.
O adevărată furtună financiară s-a abătut asupra Moscovei luni dimineaţă, rubla prăbuşindu-se la un prag istoric, efect al escaladei militare şi diplomatice a crizei ucrainene. Vizibil înfricoşată de escalada militară şi diplomatică a crizei ucrainene, piaţa financiară din Moscova a plonjat luni încă de la deschidere, indicele rus cedând 10% , lăsând să se înţeleagă o suspendare a cotaţiilor. Valorile bancare au scăzut şi ele cu 11%, sancţionând tensiunile dintre Kremlin şi aliaţii săi. Banca centrală a Rusiei a anunţat o creştere-surpriză a ratei directoare cu 7% (faţă de 5,5%) din cauza riscurilor de inflaţie şi stabilitate financiară. Rubla a căzut la recorduri istorice şi riscurile unei noi crize a gazului au dus la prăbuşirea gigantului rus gazprom cu 12%, fiind foarte dependent de exporturile sale spre Europa. 

(20:00) Ministerul Apărării din FR neagă informațiile despre ultimatumul impus de Flota Mării Negre armatei ucrainene din Crimeea. Aceștie afirmă că acele invinuiri ar fi un "nonsens total" și a declarată că ei nu au impus niciun fel de ultimatum colegilor ucraineni. (N.red – Toți militarii care ocupă acum baze militare din Ucraina nu poartă însemnele F.Ruse, iar unii militari ucraineni au fost "impuși" să jure "credință poporului din Crimeea".

"Am obosit de declarațiile zilnice despre acțiunile militare în care ar fi implicată F. Rusă pe care le tirajează presa ucraineană", se menționează în comunicat.

"Scopul acestor întrebări nu este nou, este evident ce se ascunde în spate. Nimic nou după Iugoslavia, Irak și Siria, acești "păpușari" nu pot inventa. N-o să le reușească să ne provoace la o încăierare în Crimee". 


(Simferopol, 3 martie, militari cu echipament și armament identic cu cel al Federației Ruse dar fără însemne)


(Sevastopol)

(17:39) Noaptea trecută avioanele de luptă ruseşti au încălcat de două ori frontiera aeriană a Ucrainei, scrie unian.net. Despre acest lucru a anunţat Ministerul Apărării din Ucraina.

(17:38) Comandantul Flotei Mării Negere a F. Ruse, Alexandr Vitko a emis un ultimatum militarilor ucraineni din Crimeea. Acest lucru a fost făcut public de către Ministerul Apărării, scrie Interfax Ucraina.

"Dacă până la ora 5 dimineață ei nu se predau, va începe asedierea unităților Forțelor Armate ale Ucrainei pe întreg teritoriul Crimeiei", a declarat ministrul apărării.

(17:30) C. Ashton vine pe 4-5 martie în Ucraina.

(17:25) Puterea de la Kiev a încercat de mai multe ori în ultimele zile să-l contacteze telefonic pe Lavrov. Din cele relatate de presă ucraineană, partea rusă ignoră cererea Ucrainei și nu le-a oferit niciun fel de răspuns.


(16.50)
Premierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Medvedev, a cerut unei companii de stat să înceapă pregătirile pentru construcţia unui pod peste strâmtoarea Kerci, scrie unian.net.

(16.47) Banca Naţională a Ucrainei ar fi acoperit scheme de spălări de bani pe piaţa valutară. Despre acest lucru a anunţat premierul Arseni Iaţeniuk la o întâlnire cu oamenii de afaceri ucraineni, scrie finance.liga.net.

(16.45) Ministrul Comerţului din Australia şi-a amânat vizita planificată în Federaţia Rusă în semn de protest faţă de invazia militară în Ucraina, scrie unian.net.

(16.39) Persoane necunoscute ar fi încercat să preia controlul asupra penitenciarelor din Crimeea, scrie unian.net.

(16.32) Baza aeriană număr 204, care deţine 49 de avioane ale Forţelor Aeriene ale Ucrainei, a trecut de partea autorităţilor din Crimeea. Totodată, Sovietul suprem din Crimeea a învinuit oficialii de la Kiev de faptul că pregătesc o intervenţie armată în treburile autonomiei, scrie vesti.ru.

(15.51) Secretarul de Externe britanic William Hague, a declarat că toată lumea susține Ucraina și nu o va lăsa pe cont propriu. "Ceea ce are loc în Crimeea acum este o violare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Vom lua măsuri decisive pentru a opri acest lucru. Lumea nu va abandona Ucraina".


Corabii ce blochează golful

(UPDATE 15.23) Presa scrie că mai mulți militari ucraineni au fost amenințați că familiile acestora vor fi răpite dacă soldații nu își depun armele. MAI Ucraina susține că persoane necunoscute îmbrăcate în uniforme ucrainene, în noaptea de 3 martie spre 4 martie, planifică să ucidă 3-4 soldați. Gestul vine pentru a tulbura apele dintre Ucraina și Rusia.

(UPDATE 15.18) Emisia unui important post tv din Crimeea a fost întreruptă.

(UPDATE 15.10) Rusia nu vrea război cu Ucraina şi aprobarea de către Parlamentul rus a unei intervenţii militare în Ucraina are ca scop, nainte de toate, să demonstreze intenţiile serioase ale Kremlinului, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, transmite Mediafax. 

„Rusia nu vrea război cu Ucraina”, a declarat duminică seara Grigori Karasin în cadrul unei emisiuni difuzate de postul public de televiziune Rossia 1. „Sunt convins că nimeni din Rusia nu vrea război”, a adăugat el.

„Suntem împotriva folosirii unei astfel de terminologii pentru a discuta despre relaţiile cu Ucraine care ne este aproape”, a insistat Karasin.
El a criticat statele occidentale care au ameninţat cu excluderea Rusiei din G8.

(UPDATE 14.50)
În Duma de stat a fost astăzi, 3 martie, înregistrat un proiect de lege ce prevede alipirea Crimeii.

(UPDATE 14.44) Agenția rusă de monitorizare a Internetului a blocat astăzi 13 pagini web legate de mișcarea de protest din Ucraina și care au sprijinit alungarea de la putere a președintelui Victor Ianukovici, pe motiv că ar avea un conținut „extremist”. Într-o declarație publicată online, agenția Roskomnadzor afirmă că Biroul Procurorului-General al Rusia i-a cerut să închidă paginile site-ului VKontakte, care ar promova activitatea grupărilor naționaliste ucrainene, acuzate de încurajare a „activității teroriste” și „participare în acțiuni de masă nelegale”.

(UPDATE 14.41
) Consiliul Securităţii şi Apărării Ucrainei, a trecut oficial Armata şi Marina în stare de alertă maximă şi i-a chemat pe cetăţenii apţi de serviciul militar să vină la comisariate pentru a fi luaţi în evidenţe.

(UPDATE 14.14) O zi de război cu Ucraina costă Rusia 2 trilioane de ruble

(UPDATE 13.53) NATO și UE nu vor să introducă deocamdată armata în Ucraina

(UPDATE 13.49) Rusia vrea sa deconecteze Ucraina de la sistemul energetic. Totodată, presa din ucraina mai scrie că Rusia vrea să creeze o atomo energetică în Crimeea.

(UPDATE 13.44) Soldații din Belibeku nu s-au predat, deocamdată. Aceștia au fost avertizați ca până la ora 16.00 brigada Forțelor Aeriene Ucrainei să treacă de partea puterii din Crimeea. În caz contrar, ocupanții vor apela la metode mai dure"

(UPDATE 13.33) Rusia susține că își va retrage trupele doar atunci când situația va fi normalizată. Până atunci, armata va continua să aperel interesele Rusiei și a cetățenilor săi din Crimeea. La ora 13.21 separatistii pro ruși încercau să intre în clădirea administrației din Donețk.

Tensiune maximă în Crimeea după ce Rusia a trimis trupe pe teritoriul Ucrainei.

13:11 Două nave rusești din flota Mării Baltice au intrat în portul din Sevastopol

13:00 Polițiștii din cadrul Serviciului frontierei de stat al Ucrainei au raportat luni dimineață o concentrare de vehicule blindate ruse la trecerea cu feribotul prin strâmtoarea Kerci, care face legătura dintre Marea Neagră și Marea Azov, separând peninsula Crimeea, în vest, de peninsula Taman, în est, relatează Reuters. Astfel, potrivit grănicerilor ucraineni, la trecerea cu feribotul pe ruta Crimeea-Caucaz, de partea rusă, a canalului Kerci, este în curs de desfășurare o acumulare de blindate.

Un purtător de cuvânt al pazei de coastă ucrainene a declarat, de asemenea, că nave rusești (număr neprecizat) se deplasează atât spre intrarea, cât și de la ieșirea din orașul-port Sevastopol, unde se află baza Flotei Rusiei din Marea Neagră, iar forțele ruse au blocat serviciile de telefonie mobilă în unele zone, conform agenției de presă ucrainene Unian.

(UPDATE 12.57) Militarii din Sevostopol nu renunță la arme. Aceștia susțin că vor apăra orașul.

(UPDATE 12.51) Doi ofițeri din brigada din Sevastopol au fost răniți în urma unei explozii provocată de grenade, aruncate de către soldații ruși.

(UPDATE 12.50) Polițiștii din Crimeea sunt șantajați cu rapoarte, dacă refuză să se supun așa ziselor autorități din Crimeea. Totodată, presa din Ucraina scrie că în Odesa se încearcă a fi luată cu asalt clădirea administrației.

(UPDATE 12.38) O misiune FMI va ajunge la Kiev luni, 3 martie, și va începe marți consultările. SUA cer trimiterea imediată de observatori OSCE în Ucraina.

(UPDATE 12.35) Mai multe nave ucrainene de frontieră au fost mutate din Kerci în Odesa pentru a nu fi acaparate de ruși.

(UPDATE 12.18) Militarii ruși blochează activitatea bazelor militare din Novoozernom, perevalinom și Feodosii. Anunțul a fost făcut de către șeful centrului media Minoboroni Ucraina, Vladislav Seleznev.

(UPDATE 12.13) "La baza noastră militară a venit un reprezentant al Flotei Mării Negre și a stabilit un ultimatum: până la 16.00 brigada Forțelor Aeriene Ucrainei să treacă de partea puterii din Crimeea. În caz contrar, ocupanții vor apela la metode mai dure", scrie un soldat Belibeku, pe pagina sa de Facebook.

(UPDATE 12.01) Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, vorbește despre pregătirea unor provocări împotriva Flotei Mării Negre ruse pe teritoriul Ucrainei.

(UPDATE 11.56) Consiliul de Securitate din Marea Britanie se întrunește de urgență pentru a discuta despre situația din Ucraina.

(UPDATE 11.34) În Sevastopol un grup de persoane înarmate au încercat să ocupe baza militară Forța Maritină din Ucraina.
Anunțul a fost făcut de către comandantul Serghei Gaiduk.

(UPDATE 11.20) Criza ucraineană într-o galerie foto, relizată de The Guardian.

(UPDATE 11.12) Șeful Cabinetului de Miniștri din Crimeea, Serghei Aksenov, originar din Republica Moldova, are o biografie curioasă, relatează Radio Svoboda.

Lider al partidului „Unitatea Rusă”, care a acumulat la alegerile din Crimeea 4 la sută din voturi, Aksenov era cunoscut la mijlocul anilor `90 în lumea interlopă cu porecla Goblin (spiriduș, demon), fiind șef de „brigadă” într-una din grupările criminale din peninsulă, spune reprezentantul președintelui Ucrainei în Crimeea, Serghei Kunițîn.

Aksenov, potrivit oficialului ucrainean, este omul care nu poate lega două vorbe, dar care, după câteva vizite la Moscova, în 2009, a intrat în politică în fruntea unei structuri cu denumirea „Unitatea Rusă”, inspirată și finanțată de administrația de la Kremlin.

„În Crimeea, din păcate, mulți lideri interlopi au reușit să evite tragerea la răspundere, cazurile acestora au fost abandonate. Schimbări repetate ale puterii, modificări de cadre, dispariția unor materiale… Dacă ar exista voință și funcționa legea, dar nu alte argumente, eu cred că locul lui Aksenov e la închisoare”, declară Kunițîn într-un interviu pentru Radio Svoboda.

Pe lângă asta, numirea lui Aksenov s-a produs în lipsă de cvorum (în sală erau 47 de deputați), în lipsa presei, dar, în schimb, înconjurat de oameni înarmați, care au ocupat Sovietul Suprem din Crimeea. „Acolo este armament pentru un întreg batalion și o lună de apărare”, povestește Kunițîn.

(UPDATE 10.57) Consiliul din Donețk cere consiliului regional să fixeze urgent data desfășurării unui referendum în Donețk. În fața clădirii consiliului se desfășoară un miting pro-rus.

(UPDATE 10.53) Presa ucraineană scrie că în Crimeea sunt 15.000 de militari ruși.



(UPDATE 10.12)
Ministerul de externe al Ucrainei informează că Rusia şi-a activizat flota dislocată pe Marea Neagră şi a trimis mai mulţi militari cu tehnică şi arme pe teritoriul ucrainean. Autorităţile ucrainene îi cer Rusiei să-şi ducă flota înapoi la locul de dislocaţie întrucât nu i-a fost solicitată intervenţia, se arată într-o notă informativă a Ambasadei Ucrainei la Chişinău.

(UPDATE 10.02) În cadrul unei declaraţii comune, şapte state cele mai dezvoltate au condamnat acţiunile Rusiei în legătură cu Ucraina şi au suspendat pregătirile pentru summitul G8 programat să se desfăşoare în iunie la Soci.

"Noi, liderii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene, condamnăm în comun încălcarea evidentă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia", se spune în declaraţia citată de moldpres.

În comunicat se subliniază că se suspendă pregătirile în vederea summitului G8. Anterior, Germania a declarat că excluderea Rusiei din G8 este inoportună.

(UPDATE 09.49) Statele Unite sunt pregătite să ofere Ucrainei tot sprijinul necesar pentru ca această ţară să îşi revină din punct de vedere financiar, a dat asigurări, duminică, secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, citat de AFP.

"Statele Unite sunt pregătite să lucreze cu partenerii bilaterali şi multilaterali pentru a oferi Ucrainei tot sprjinul necesar pentru restaurarea stabilităţii financiare şi revenirea la creşterea economică, dacă noul guven pune în aplicare reformele necesare", a spus Lew.

Secretarul Trezoreriei a precizat că un program al FMI ar trebui să fie "centrul" unui eventual plan de ajutor internaţional. "Statele Unite sunt pregătite să completeze ajutorul FMI", a adăugat el.

(UPDATE 09.47) Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat duminică că Viktor Ianukovici, în conformitate cu Constituția Ucrainei, este șeful legitim al statului, informează agenția de presă Itar-Tass.

„Da, autoritatea președintelui Ianukovici este aproape neglijabilă, dar acest aspect nu anulează faptul că, în conformitate cu Constituția Ucrainei, el este șeful legitim al statului. Dacă el este vinovat față de Ucraina, aplicați procedura de destituire potrivit Constituției ucrainene (articolul 111) și judecați-l ! Orice altă măsură nu este decât arbitrară. Luarea puterii înseamnă că o astfel de ordine va fi extrem de instabilă. Se va încheia cu o nouă lovitură de stat. Va curge din nou sânge”, a declarat Dmitri Medvedev.

„Rusia are nevoie de o Ucraină puternică și stabilă, de un partener predictibil și bogat din punct de vedere economic, și nu de o rudă săracă, mereu cu mâna întinsă”, a mai spus premierul rus.

Amintim că Parchetul General al Ucrainei a declanșat proceduri penale împotriva lui Viktor Ianukovici pentru apelul la schimbarea ordinii constituționale, a anunțat duminică procurorul general Oleg Mahnițki, conform media ucrainene.

(UPDATE 09.45) România cere Federaţiei Ruse sistarea oricărei operaţiuni militare care vizează Ucraina, a declarat preşedintele Traian Băsescu. ‘România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ulterioare deja existente este o agresiune la adresa Ucrainei, a declarat ieri, 2 martie, președintele României.

(UPDATE 09.37) SUA pregătește o serie de sancțiuni, care ar putea împiedica Rusia să intervină militar în treburile interne ale Ucrainei.

(UPDATE 09.32) Soldați ruși înarmați, au ocupat majoritatea bazelor militare strategice, din Crimeea. Anunțul a fost făcut de către corespondentul Radio Svaboda din autonomie.

(UPDATE 09.30) Tehnică militară la hotarul ruso-ucrainean.

(UPDATE 09.25) Monumentul lui Lenin din Krasnoiarsk a fost vandalizat. Pe bustul fostului dictator bolșevic a fost scris"Trăiască Ucraina!"

(UPDATE 09.21) Ucrainenii cer susținere pentru a fi apărată ultima parte a Sevatopolului, care încă este pe linia de plutire. Este vorba despre baza militară 1656, care se află în raionul „Molocinaia balka”. Strategic această bază este foarte importantă.

(UPDATE 09.12) Luptătorii ruși, care au preluat baza militară Balaklave, au bătut ostașii ucraineni. Potrivit ofițerului, ucrainenii s-au apărat cu bastoane de cauciuc, iar împotriva lor au înaintat rușii cu mitraliere.

(UPDATE 09.00) Ministerul rus de Interne anunță că este pregătit să înroleze milițieni ucraineni, scrie Ria Novosti. "Ministerul este gata să înroleze persoane care părăsesc teritoriul Ucrainei, chiar și pe cei care făceau serviciul militar în Ucraina. Pentru acest lucru, colaboratorii care doresc să își continue serviciul militar, de această dată în Ministerul de Interne al Rusie, vor avea nevoie neapărat de cetățenia Rusiei", se arată în anunț.

(UPDATE 08.50) Ultimele evoluții din Ucraina, cu accent pe situația din peninsula Crimeea, precum și modalitățile de acțiune ale Uniunii Europene în acest context, vor fi analizate luni, 3 martie, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE.

(UPDATE 08.37)
Cabinetul de miniștri din Ucraina vor analiza astăzi posibilitatea de a închide granița cu Rusia. Anunțul a fost făcut de către vice-premierul, Vitalie Iarema. "Se va decide dacă granița va fi închisă sau nu", a spus oficialul.

(UPDATE 08.30) Cancelarul german, Angela Merkel l-a sunat pe președintele american, Obama imediat după ce oficialul german a avut o conversație cu președintele rus, Putin. Merkel a menționat că nu este sigură că Putin este în contact cu realitatea. "Parcă este în altă lume", a spus Merkel.

(UPDATE 08.25) După ce s-a opus cu înverșunare să cadă la un compromis cu autoritățile pro-europene din lume, președintele rus a acceptat un ”grup de contact” pentru a începe un dialog privind situația din Ucraina, a declarat, duminică seară, cancelarul german Angela Merkel. Cei doi lideri politici internaționali au purtat o convorbire telefonică duminică seară, discutând despre evoluția situației din Crimeea, potrivit Președinției Federației Ruse, citate de AFP, potrivit B1Tv.

În cursul discuţiei telefonice, Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu evoluţia situaţiei în Crimeea. În schimb, Vladimir Putin a atras atenţia asupra ameninţării prezentate de către forţele ultranaţionaliste ucrainene, "care pun în pericol viaţa şi interesele cetăţenilor ruşi şi populaţiei vorbitoare de limbă rusă" din Ucraina.

(Știre inițială)
Militarii ruși, folosind grenade cu electroșoc, au luat sub asediu toate clădirile, care erau ocupate de militarii ucraineni din Belbek.

"Rușii au venit aici acum 3 zile. Pentru început aceștia au ocupat o casă, unde a fost cazat Ianukovici și alții. În următoarea zi, au ocupat o încăpere, unde erau parcate avioanele noastre, apoi au înconjurat garda", a spus un soldat.

"Astăzi rușii au înconjurat garda, au aruncat cu grenade cu electroșoc. La început au cerut să predăm armele. Garda a refuzat. Spre seară au început să arunce cu grenade. Replică nu am dat, deoarece nu am avut ordin de la superiori", a adăugat soldatul.

sursa: timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *