Actualitate

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia – Un virus periculos i-ar putea ucide

În urmă cu o săptămână, Ministrul de Externe din Marea Britanie a inclus insectele pe lista potențialelor pericole la care se expun cei care călătoresc în Grecia, în contextul în care în 2018 s-au înregistrat sute de cazuri de îmbolnăvire, cauzate de țânțari, scrie The Guardian.

„Au fost suficient de multe cazuri încât să realizăm că acum este o problemă ce ține de sănătatea publică. Virusul a ajuns în Grecia prin intermediul păsărilor migratoare și le recomandăm tuturor să ia măsuri de protecție, cum ar fi să poarte haine cu mânecă lungă, să evite locurile cu apă stătătoare și să folosească spray-uri împotriva țânțarilor și plase protectoare”, a transmis Danai Pervanidou, oficial din domeniul sănătății publice din Grecia.

În Grecia, 316 persoane au fost infectate cu virusul West Nile, iar 50 au murit, în 2018. Centrul de diagnostic și prognoză a precizat că s-au înregistrat cazuri atât în zonele rurale, cât și în cele urbane. Cei infectați cu virusul nu au avut niciun fel de simptome. 20% dintre ei au făcut febră, dureri musculare și dureri de cap și doar 1% au ajuns la spital în stare gravă, potrivit Centrului American pentru Controlul și Prevenția Bolilor.

Dintre cei la care virusul s-a confirmat, în Grecia, 243 au manifestat simptome neurologice, care au dus la encefalită, meningită și paralizie.

În acest context, ambasada SUA din Atena a emis o alertă, sfătuind cetățenii să ia ăsuri preventive.

Anual, în Grecia ajung 31 de milioane de vizitatori – de trei ori mai mult decât populația țării. Astfel, autoritățile elene încearcă să ia măsuri pentru informarea și pregătirea personalului medical, cât și a turiștior, dar și a populației.

„E imposibil să prezicem zona în care virusul ar putea circula, dar știm că s-a mutat din zonele rurale în cetrele urbane mari, inclusiv în Atena și Salonic. Așa cum iarna ne așteptăm la epidemie gripală, vara ne așteptăm la infecția cu virusul West Nile. Trebuie să fim pregătiți”, a mai spus Pervanidou.

Cazuri de infecție cu virusul West Nile au fost confirmate și în alte țări europene: Italia, România, Cipru și Serbia, unde numărul a crescut semnificativ.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *