CSI / Rusia

(ALERTĂ!) PUTIN A DISTRUS PRESĂ INDEPENDENTĂ din RUSIA, GAZPROMUL și STATUL controlează cele mai importate resurse media

Deocamdată nu este clar ce se va întâmpla cu agenția. Este clar doar un lucru – lichidarea RIA Novosti a devenit cel mai controversat episod din reformarea mass-mediei din Rusia, care s-a început ceva timp în urmă.

În ultimii ani, jucătorii de pe această scenă au devenit tot mai puțini, iar media de stat a devenit tot mai puternică. Este oare crearea „Russia Today” estapa care va pune punct acestor schimbări, sau urmează să aibă loc evenimente de profil mai înalt?

Odată cu revenirea lui Vladimir Putin în Kremlin, a început așa-numita „consolidare a elitelor”, care a dus la apariția multor legi cu referire la proprietățile din-afara țării a funcționarilor publici, dar și cu referire la „consolidarea mass-media”, care este, dacă vreți, mai mult o consolidare a propagandei.

Lupta se ducea pe mai multe fronturi odată, pe cel public și privat, deși s-a început cu ultimul.

Atunci când au încetat protestele opoziției la Bolotnaia și Saharov, în rândurile presei populare care protesta au fost schimbați manageri de top. Una dintre cele mai răsunătoare a fost demiterea redactorului-șef al revistei „Kommersant Vlasti”, Maxim Kavalski. El a fost urmat de către directorul general al editurii, Damian Kudriavțev.

Ca urmare, în ultimul an și jumătate, la „Kommersant” au fost schimbați mai mulți top-manageri, „Kommersant TV” a fost închis, de pe site-ul lor au început să dispară materiale deja publicate, și au fost dați afară mulți jurnaliști importanți.

În cele din urmă , redactorul-șef al postului radio „Kommersant FM” a fost numită Maria Komarova. Potrivit jurnaliștilor și surselor care o cunosc, ea este „destul de apropiată cu șeful-adjunct al administrației prezidențiale, Veaceslav Volodin”. Această schimbare a fost urmată de plecarea mai multor angajați, iar postul radio a renunțat la sloganul său –„Știri fără cenzură”.

A urmat o serie de disponibilizări a unor publicații online. Doi redactori-șefi de la „Gazeta.ru” au fost schimbați, „Openspace”, condusă de același Maxim Kovalski, a fost închisă în mai puțin de șase luni de la reformatarea ediției analitice online.
Totuși, ceea ce anterior părea a fi nimicirea mass-mediei independente, acum arată ca un mic bombardament preliminar. Editurile private și relativ mici, au fost urmate de inițiative emblematice și gestionări ale trezoreriei.

De altfel, în 2012, pe piața mass-media au început să circule zvonuri despre fuziunea a doi giganți de stat: ITAR -TASS și RIA Novosti. Aparent, statul era gata să investească sume mari în noul monstru informațional. Până al urmă, realitatea s-a dovedit a fi un pic diferită. ITAR –TASS a primit un nou director.

Până atunci, timp de 20 de ani, această funcție a fost ocupată de Vitalii Ignatenco, iar ca rezultat, acesta s-a retras în Consiliul Federației. El a fost înlocuit de către proprietarul agenției de PR, Serghei Mihailov, care este și membru al consiliului „Căilor Ferate Ruse”, precum și proprietar, fondator și lider al agenției de PR.

Unica care a primit fonduri guvernamentale mai mari a fost agenția ITAR-TASS, fără RIA Novosti. De atunci, oficial sau mai puțin oficial, în cadrul ministerului Apărării s-a aflat despre formarea unei noi agenți de știri, despre reformarea postului TV „Spas” în unul socio-politic, cu o tendință patriotică. Mai mult, a fost lansată „Televiziunea publică a Rusiei”, care, în pofida denumirii și politicii editoriale, nu este altceva decât un post de stat.

De altfel, în ultimele luni au avut loc evenimente care au schimbat radical și irevocabil piața mass-media. În iulie, directorul general al „CTC Media”, unul dintre cele mai mari media-holdinguri din Rusia, a fost numită Iuliana Slașeva, directorul companiei „Mihailov și partenerii”, precum și soția fondatorului ei, Serghei Mihailov.

La începutul lunii septembrie, au apărut zvonuri că fostul ministrul tehnologiilor informaționale, Mihail Lesin, va conduce media-holdingul „Gazprom Media”, care, efectiv, se află sub controlul apropiat al lui de Vladimir Putin și Iurii Kovalciuk. În pofida infirmării acestor zvonuri, exact peste o lună, acest lucru s-a întâmplat. Atunci, din umbră, unde Leşin a stat o mare parte a timpului, a ieşit unul din cei mai puternici manageri media de stat.

După aceasta, cu doar câteva săptămâni în urmă, s-a aflat că unul dintre ultimii media-holdingurilor private „ProfMedia”, a lui Vladimir Potanin a fost vândut aproape integral către „Gazprom Media”. Ca urmare, sub influența și conducerea lui Iuri Kovalciuk au căzut aproape toate posturile de televiziune majore și o parte semnificativă din posturile radio. Iar acum, s-a rupt ultima coardă „RIA Novosti și „Vocea Rusiei”, pentru a crea un nou monstru de propagandă de stat, agenția internațională „Russia Today”.

S-ar părea că ce era de făcut, s-a făcut și nu mai urmează alte șocuri. Totuși, în ultimele zile, piața media se umple cu zvonuri despre o nouă restructurare răsunătoare. După Jocurile Olimpice de la Soci, și-ar putea pierde locul de muncă unii dintre piloni postului TV rus, directorul general al „Pervîi Canal”, Konstantin Ernst.

Se pare, Kremlinul nu este mulțumit de felul în care acesta protejează interesele publice, dar nici de gusturile sale liberale. Este posibil ca Ernst să fie înlocuit de Iuliana Slașeva, care a căpătat un pic de experiență în domeniu timp de jumătate de an de conducere a „CTC Media”. 



Tradaptare de Ana Gherciu

Sursa: 
tvrain.ru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *