Actualitate

Alexandru Tănase – actuala Constituție nu interzice explicit autodizolvarea Legislativului

 Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase a remarcat faptul că solicitarea deputaților PAS este una admisibilă și aparent este una dintre cele mai bune soluții pentru a scăpa de criza politică în care s-a pomenit Republica Moldova.

"Este o sesizare ce are sens, dacă ar fi să ținem cont de situația politică în care ne-am pomenit. Din moment ce clasa politică nu este capabilă să găsească o soluție în beneficiul societății, sesizarea CC pentru a dezlega această problemă aparent este una din puținele soluții pe care le mai au politicienii la îndemână", a declarat Alexandru Tănase.

Mai mult, fostul președinte al CC a precizat că actuala Constituție nu interzice explicit autodizolvarea Legislativului, or "acesta este un gest volitiv a deputaților, care nu pot fi forțați de nimeni să-și exercite atribuțiile în situația în care constată că acest Parlament nu mai este unul eficient din motive politice de orice gen".

"În cazul în care o majoritate absolută, să zicem 2/3 din membrii Parlamentului, ar decide să renunțe la mandatul de deputat, cred că CC ar putea să accepte o astfel de interpretare, deoarece este în favoarea democrației, printr-un instrument democratic și aparent ar fi cea mai potrivită și reușită soluție", a explicat interlocutorul.

Alexandru Tănase susține că Înalta Curte va avea o misune destul de complicată în acest sens, dar nu este exclus că o astfel de soluție ar putea fi acceptată, întrucât în mod logic are dreptul la viață.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *