Actualitate

Alexandru Tănase – actuala Constituție nu interzice explicit autodizolvarea Legislativului

 Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase a remarcat faptul că solicitarea deputaților PAS este una admisibilă și aparent este una dintre cele mai bune soluții pentru a scăpa de criza politică în care s-a pomenit Republica Moldova.

"Este o sesizare ce are sens, dacă ar fi să ținem cont de situația politică în care ne-am pomenit. Din moment ce clasa politică nu este capabilă să găsească o soluție în beneficiul societății, sesizarea CC pentru a dezlega această problemă aparent este una din puținele soluții pe care le mai au politicienii la îndemână", a declarat Alexandru Tănase.

Mai mult, fostul președinte al CC a precizat că actuala Constituție nu interzice explicit autodizolvarea Legislativului, or "acesta este un gest volitiv a deputaților, care nu pot fi forțați de nimeni să-și exercite atribuțiile în situația în care constată că acest Parlament nu mai este unul eficient din motive politice de orice gen".

"În cazul în care o majoritate absolută, să zicem 2/3 din membrii Parlamentului, ar decide să renunțe la mandatul de deputat, cred că CC ar putea să accepte o astfel de interpretare, deoarece este în favoarea democrației, printr-un instrument democratic și aparent ar fi cea mai potrivită și reușită soluție", a explicat interlocutorul.

Alexandru Tănase susține că Înalta Curte va avea o misune destul de complicată în acest sens, dar nu este exclus că o astfel de soluție ar putea fi acceptată, întrucât în mod logic are dreptul la viață.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.