Alexandru Tănase, despre concursul organizat pentru șefia Procuraturii Generale: „Instituția concursului a fost compromisă lamentabil și nimeni nu are prea multe așteptări”
Fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, nu are prea mari așteptări de la concursul anunțat ieri de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de șef al Procuraturii Generale, sugerând că, cel mai probabil, fotoliul va fi ocupat de către o persoană agreată de partidul de guvernământ. Totodată, el a declarat, în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău, că administrarea Procuraturii în ultimii doi ani de către șefi interimari a afectat grav capacitățile instituției, transmite Radio Chișinău.
Faptul că Procuratura Generală a fost condusă timp îndelungat de către șefi interimari constituie un element la limita legii, consideră expertul în drept, Alexandru Tănase. Potrivit fostului ministrul al Justiției, o persoană plasată într-o funcție interimară are pârghii limitate în activitatea sa și nu poate pune în aplicare proiecte de dezvoltare sau de reformă.
„Nu este percepută ca un egal în raport cu șefii altor instituții similare din afara țării. Trebuie să înțelegem că – cooperarea internațională este un element important acum în procesul integrării europene. Eu cred că interimatul acesta care a fost instituit odată cu demiterea lui Alexandr Stoianoglo a afectat grav capacitățile Procuraturii de a-și îndeplini misiunea”, a spus Alexandru Tănase.
Astfel, având competențe limitate, cei doi procurori-șefi interimari care au condus Procuratura Generală din 2022 nu au promovat niciun fel de schimbări și reforme interne, mai spune Alexandru Tănase.
„Probabil acesta a și fost scopul autorităților – de a exclude însăși Procuratura din procesul de reformare a acesteia, încercându-se să se impună o reformă din exterior. În acest sens, vocea acestor două persoane, domnului Robu și domnului Munteanu, nu avea greutatea necesară”, a declarat Alexandru Tănase.
În același timp, fostul ministru al Justiției sugerează că nu are prea mari așteptări de la concursul anunțat recent de către CSP pentru funcția de procuror-șef.
„Instituția concursului ca atare a fost compromisă lamentabil și cred eu că nimeni nu are de la acest concurs prea multe așteptări că va ajunge o persoană care nu este agreată de actuala putere”, a afirmat Alexandru Tănase.
Potrivit regulamentului de organizare a concursului aprobat de CSP, candidații care aspiră la fotoliul de Procuror General pot depune dosarele până la data de 22 noiembrie. Postul a devenit vacant după ce, la finele lunii septembrie, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție prin decret prezidențial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Da-a lungul timpului Procuratura si-a scazut singura din greutate, fiind subordonata structurilor mafiote ale statului (vezi Plahotniuc, Sor si deciziilor politice impuse de Moscova). In momentul actual, cand apele sunt inca tulburi in RM, cand inca nu s-a decis cine cu cine si incotro merge sigur (est sau vest), procurorii stau in expectativa, sa vada incotro merge valul. Ca urmare, nu vor sa riste sa se afle in varful ierarhiei cand pozitia statului nu e clara. Se gandesc ca poate vor avea de suferit daca se intoarce Rusia. Preferea sa astepte, sa vada daca RM intra in UE si atunci sa fie siguri ca nu vor suferi din pricina Rusiei. Acum sunt de luat decizii grele: interzicerea unor partide rusesti, starpirea mafiei etc. Ca urmare, nu este suficient sa stii meserie (adica sa castigi un examen), ci trebuie sa te impui si politic. Momentan decizia politica primeaza inaintea cunostintelor. De aceea se impune ACUM ca Procurorul General sa FIE IMPLICAT POLITIC, nu ca membru unui partid, ci sa fie constient ca executa niste decizii politice pana ce statul apuca sa intre in Uniunea Europeana. Dupa intrare, multi se vor inghesui sa ocupe postul, dar atunci nu va mai fi nevoie de decizie politica, ci doar de competente.
In cazul ca varianta europeana va deveni ireversibila, majoritatea absoluta a justitiarilor (inclusiv procurorii) vor sta in rand nu pentru functii, ci pentru avocati competenti, ca sa-i salveze de inchisoare, datorita trecutului lor glorios.
In prezent justitia, cu foarte mici exceptii, este contra parcursului european al tarii, deoarece vor pierde totul.