Actualitate

Alexandru Tănase: Dodon ar fi trebuit să acționeze în spiritul loialității față de Constituție și să nu promulge legea privind re-subordonarea SIS

Expertul în drept Constituțional și fostul președinte al Înalții Curți, Alexandru Tănase, este de părere că, în mod normal, Igor Dodon urma să acționeze în spiritul loialității față de Constituție și în spiritul respectului pentru Curtea Constituțională și să nu promulge legea până când toate dubiile de constituționalitate nu ar fi fost eventual eliminate.

„Despre promulgarea legii prin care SIS trece în subordinea Parlamentului și publicarea în Monitorul Oficial. În mod, normal Președintele ar fi trebuit să acționeze în spiritul loialității față de Constituție și în spiritul respectului pentru Curtea Constituțională și să nu promulge legea până când toate dubiile de constituționalitate nu ar fi fost eventual eliminate. Dar din păcate acesta nu este cazul lui Igor Dodon”, susține el.

Referindu-se la efectele promulgării, Alexandru Tănase a precizat că fiind suspendată, promulgarea și publicare legii nu produce nici un efect juridic.

„Controlul a priori inițiat de deputatul Sergiu Litvinenco s-a transformat în mod automat în control a posteriori. Legea rămâne a fi suspendată în continuare, fără să producă vreun efect juridic, până când Curtea Constituțională nu se va pronunța asupra constituționalității sau neconstituționalității acesteia”, precizează expertul.

În ce privește faptul că promulgarea a avut loc înainte de hotărârea CCM privind suspendarea acesteia, Alexandru Tănase a precizat că Înalta Curte poate suspenda legea în orice situație în vederea evitării prejudiciilor și consecințelor negative iminente: „Este discreția totală a CCM, și nu are nicio importanță tipul de control în cadrul caruia se suspendă o lege”.

Amintim că Igor Dodon a promulgat legea cu privire la re-subordonarea Serviciului de Informații și Securitate către Parlament, cunoscând despre faptul că aceasta a fost contestată la Curtea Constituțională. Mai exact, Legea cu privire la activitatea SIS, cât și alte legi votate în Parlament la data de 3 decembrie în lectura finală, au fost promulgate de șeful statului vineri, 4 decembrie, când deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, deja a depus o sesizare la CCM cu privire la controlul constituționalității.

https://deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *