Ultima oră

(ALO, GUVERNUL?) Moldova ratează anual peste 20 de miliarde de lei din cauza evaziunii fiscale, contrabandei și salariului în plic

Potrivit datelor studiului, chiar daca în ultimii ani legislația R.Moldova a fost modificată de mai multe ori, cu scopul racordării la normele internaționale, eschivarea de la plata impozitelor, munca la negru și contrabanda ramân a fi provocări majore.

Nedorința agenților economici de a activa în câmpul legal pune în pericol siguranța economică a statului. Potrivit analistului Alexandru Fală, unul dintre autorii studiului, anume cei cu venituri mai mari ar fi tentați să se echiveze de la plata impozitelor.

”Cu cât persoana are o situație financiară mai mare cu atît ea este mai predispusă să plătească mai puțin impozitele. Și probabil din explicația acestui lucru rezidă și modul în care s-au îmbogățit foarte multe persoane din R.Moldova, într-o manieră mai puțin legală. De aceea ei și sunt predispuși să nu declare impozitele”, a declarat Alexandru Fală.

Potrivit experților, informarea populației și majorartea amenzilor, ar putea fi o soluție pentru a îndrepta lucruile.”Promovarea educației financiare în rânsul populației și obligarea tuturor companiilor să achite salariile prin intermediul transferului bancar. Amenzile trebuie să fie mai mari și respectiv de a informa angajații pe marginea riscurilor ocupării informale”, potrivit lui Adrian Lupușor.

În opinia Șefului Inspectoratului Fiscal Principal de stat, Ion Prisăcaru, situația ar putea fi redresată prin crearea unuei instituții unificate și independente de reglementare în domeniu. ”Noi astăzi nu avem o instituție unificată care ar răspunde de administrarea fiscală, independentă și autonomă. Această situație clar că nu satisface pe nimeni și trebuie urgent revăzută”a declarat Ion Prisăcaru.

Potrivit unui sondaj efectuat în cadrul studiului, peste 53% dintre angajați își primesc salariile în plic, iar în agricultură munca la negru are o pondere de peste 90 la sută. Raportul a fost realizat de Expert-Grup în parteneriat cu Fundația Soros Moldova și cuprinde perioada 2007-2014.
 
Sursa: Radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *