Actualitate

Amabilitatea și respectul – esențiale la locul de muncă

Deși, codul de etică al unui angajat ne obligă să respectăm anumite reguli de conduită, în multe dintre colective se depune un efort suplimentar pentru ca bunele maniere să fie respectate zilnic. Nepăsarea celor din jur, insatisfacția de propriile reușite sporesc gradul de impolitețe și crează o stare de disconfort în mediul de serviciu.  

„Mulțumesc!”, „Cu plăcere!”, „Poftim!” – sunt doar unele dintre cele mai simple formule de politețe care pot influența în mod pozitiv activitatea la birou. Folosite în mod regulat și de șefi oferă încurajare angajatului, o stare de confort, iar acesta poate deveni mai productiv şi mai loial firmei pentru care lucrează.

În urma diverselor discuții la acest subiect cu beneficiarii cărora le predau ore de bune maniere, înțeleg că fiecare dorește să fie apreciat și respectat de colegi, dar totuși, concurența, invidia, nepăsarea, bârfa sunt prezente în multe colective. Atunci dezbatem subiectul cei 7 ani de acasă care influențează creșterea și dezvoltarea sănătoasă a unei persoane, fiind mereu apreciată pentru un comportament manierat. La fel discutăm și despre dfierența dintre o persoană manierată și una educată, astfel, ajungem la concluzia că totul pornește de la o persoană sau de la propria persoană. Atunci când fiecare va avea grijă să creeze un mediu cât mai plăcut acolo unde se află ceilalți cu siguranță se vor conforma și vor încerca, la rândul lor, să fie la fel de amabili și respectuoși.

Folosirea expresiilor plăcute, salutând colegii primul, nu aşteptaţi mereu să fiţi salutat, uitarea problemelor acasă, un zâmbet sincer, a nu interveni într-o discuție, a spune ceva deștept și gândit bine, oferind ajutorul într-un mod agreabil – creați cele mai bune condiții de lucru.
Fie că discutaţi cu pacienţii la spital, că oferiţi sfaturi ca vânzător, că verificaţi paşapoartele la aeroport gesturile politicoase, zâmbetul sincer trebuie să fie parte din fişa dvs. de post.

Programul de dezvoltare a personalității la Centrul de dezvoltare personală „ABeZe” (ore individuale și în grup, pentru copiii de la 5 ani și adulți): bune maniere, ore de dicţie, artă decorativă, limba engleză, ședințe individuale la psiholog, pregătirea copiilor pentru școală.

Dorina Arsene,
lector de bune maniere

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *