Actualitate

Ambasadorul Gudsi Osmanov: 31 martie – Genocidul azerilor este una dintre paginile tragice ale istoriei națiunii noastre

La 26 martie 1998, președintele Republicii Azerbaidjan, Heydar Aliyev, a semnat un decret “Cu privire la genocidul azerilor”, declarând data de 31 martie “Ziua genocidului azerilor”.

Evenimentele cărora le este dedicată această dată au avut loc în martie 1918 la Baku și în provincia Baku. La acea vreme, în timpul instaurării puterii sovietice în republică, au avut loc ciocniri interetnice în masă care s-au soldat cu mii de victime, în special în rândul populației locale – musulmani.

Ca urmare a genocidului comis de armeni, aproximativ 20 de mii de azeri pașnici – femei, copii și bătrâni – au fost uciși cu brutalitate pentru apartenența lor etnică, casele au fost arse și jefuite, monumentele culturale naționale și lăcașurile de rugăciune au fost distruse.

În acele zile, zeci de mii de civili din orașul Baku, precum și din Shamakhi, Guba și alte orașe și districte din provincia Baku au fost uciși tocmai din cauza originii lor etnice și religioase.

Din 1918, azerii care trăiesc în Azerbaidjanul de Vest au fost, de asemenea, supuși genocidului de către unitățile armeano-bolșevice. Numai la sfârșitul lunii aprilie, armenii au distrus 199 de sate musulmane din zonă.

După înființarea Republicii Democrate Azerbaidjan, o atenție deosebită a fost acordată evenimentelor din martie 1918, iar Consiliul de Miniștri a adoptat o rezoluție la 15 iulie pentru a înființa o comisie de anchetă extraordinară pentru a investiga tragedia. În cadrul Ministerului Afacerilor Externe a fost înființat o structură specială pentru a comunica aceste realități comunității mondiale. Ziua de 31 martie a fost marcată de două ori – în 1919 și 1920 – ca zi de doliu național pentru Republica Democrată Azerbaidjan.
Decretul președintelui Republicii Azerbaidjan din 26 martie 1998 afirmă: “Toate tragediile Azerbaidjanului din secolele XIX și XX, însoțite de confiscarea de terenuri, au fost diferite etape ale unei politici de genocid deliberat și sistematic desfășurate de armeni împotriva azerilor. S-au făcut încercări în evaluare politică doar a unuia dintre aceste evenimente – masacrul din martie 1918. Republica Azerbaidjan, în calitate de succesor al Republicii Democratice Azerbaidjan, ca o continuare logică a deciziilor pe care RDA nu a reușit să le pună în aplicare pe deplin, consideră că este de datoria sa să facă o evaluare politică a evenimentelor genocidului”.

Poporul și statul azer onorează întotdeauna memoria victimelor genocidului și face apel la întreaga lume să învețe o lecție din aceste evenimente istorice, astfel încât acestea să nu se mai repete nicăieri în lume.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *