Interviu

Ambasadorul Rimantas Latakas: „Companiile lituaniene sunt interesate de piața moldovenească”

– Ați fost numit ambasador în Republica Moldova, în august 2014. Ați putea să ne spuneți cum ați făcut cunoștință cu țara noastră?

– E prima mea misiune diplomatică în calitate de ambasador. Până acum am activat în cadrul Ministerului de Externe al Lituaniei. Înainte de a veni în Republica Moldova am încercat să învăț puțin limba română. Făceam ore cu un conațional de-al vostru stabilit de mai mult timp în Vilnius. În trecut a fost și el jurnalist, dar acum face mai mult traduceri și predă româna. Republica Moldova este destul de bine cunoscută de lituanieni, opiniile sunt în general pozitive. E o țară interesantă care tinde să se integreze în Uniunea Europeană. Asta îmi permite să mă simt comod în Republica Moldova.

– Pe 11 martie, lituanienii au sărbătorit 25 de ani de la declararea independenței. Cum ați descrie Lituania de astăzi, inclusiv din perspectiva securității regionale?

– Țin să menționez că Lituania și-a declarat de fapt independența pe 16 februarie 1918, iar pe 11 martie 1990 nu a făcut decât să și-o redobândească. Prin urmare, pe 11 martie noi marcăm Redobândirea Independenței. Nu uităm nici faptul că Moldova a fost prima republică ce a recunoscut acest act, chiar dacă mai făcea parte din Uniunea Sovietică. Un sfert de secol constituie o perioadă scurtă pentru un stat. Cineva a spus bine că Lituania poate fi comparată cu un tânăr ambițios. Dar în 25 de ani s-a format deja o generație de cetățeni liberi cu altfel de viziuni. Lituania tinde spre un trai mai bun și trebuie să remarc faptul că anumite succese au fost înregistrate. Din punctul de vedere al creșterii economice depășim unele state care au intrat mai devreme în Uniunea Europeană.
Privim cu îngrijorare ce se întâmplă în estul Ucrainei. Lituania respectă integritatea teritorială a statelor și de aceea consideră nepotrivite, în secolul XXI, încercările de redefinire a hotarelor.

– Lituania și-a sporit și securitatea energetică. Republica Moldova abia încearcă să atingă acest obiectiv.

– Terminalul de gaz lichefiat din Klaipeda, conform capacității sale, poate acoperi circa 80% din necesitățile Lituaniei, Letoniei și Estoniei. Noi plăteam unul din cele mai mari tarife pentru gaz pe care îl cumpăram de la „Gazprom”. Acesta a fost unul din motivele de inițiere a proiectului terminalului de gaz lichefiat din Klaipeda, a cărui realizare a sporit securitatea energetică a Lituaniei.

– Ați declarat anterior că Lituania va continua să susțină Republica Moldova să efectueze reforme? Puteți să explicați cum ar putea ajuta lituanienii aplicarea Acordului de Asociere semnat cu UE?

– Noi acordăm asistență în mai multe domenii: justiție, securitate fito-sanitară, vamă, educație etc. Anul trecut noi am marcat zece ani de când am intrat în UE. Unele reforme se mai desfășoară în Lituania, dar între timp am acumulat destule cunoștințe pe care putem să le împărtășim cu autoritățile din Republica Moldova. Chiar săptămâna trecută, la Chișinău a fost un grup de vameși lituanieni pentru un schimb de experiență.

– Anterior ați activat în departamentul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Lituaniei. Presupun că această experiență ar putea să vă ajute în dinamizarea relațiilor comerciale între Lituania și Republica Moldova.

– Experiența mea cu siguranță nu va dăuna. Dar relațiile comerciale bilaterale s-au dinamizat după semnarea Acordului de Asociere. Oamenii de afaceri lituanieni au început să tatoneze terenul, să studieze piața, să se intereseze mai mult de Republica Moldova. Drept urmare, în magazinele din Chișinău au apărut noi produse din țara noastră, iar în Lituania au apărut vinurile moldovenești. Nu e vorba doar de avantaje comerciale, dar și de un schimb cultural, pentru că vinul face parte din tradițiile moldovenești, așa cum produsele lactate sunt reprezentative pentru Lituania. Calea pentru produsele din Republica Moldova este deschisă, producătorii trebuie să respecte doar standardele de calitate.

– Pe 1 ianuarie 2015, Lituania a adoptat moneda euro. A fost un pas corect? Cum va influența această schimbare relațiile comerciale dintre țările noastre?

– Noi ne pregăteam de la începutul anilor 2000 să intrăm în zona euro. Am informat oamenii care vor consecințele și beneficiile, iar agenții economici s-au obligat să nu facă speculații cu prețurile. Până la 1 iulie, toate produsele vor avea prețuri indicate în euro și litas (n.red.:moneda națională a Lituaniei). Mediul de afaceri a resimțit benefic adoptarea monedei euro, pentru că majoritatea exporturilor sunt orientate spre piața europeană. În cazul acesta se simplifică contabilitatea și cheltuielile, pentru că nu mai este nevoie de convertire în moneda națională. Nici comerțul cu Moldova nu va fi afectat, pentru că oricum contractele erau calculate în euro sau dolari.

– În noiembrie au avut loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, iar luna trecută și-a început activitatea noul guvern. Cum credeți, care sunt provocările principale care stau în fața Republicii Moldova?

– Noi sperăm că procesul de integrare în Uniunea Europeană și reformele în țară vor continua și suntem gata să acordăm ajutorul necesar în realizarea proceselor respective. Îmi doresc ca Guvernul Republicii Moldova să muncească, pentru că de munca lui depinde bunăstarea cetățenilor.

– Ce proiecte va implementa Lituania în Republica Moldova în acest an?

– În fiecare an, Lituania implementează un șir de proiecte de cooperare în domeniul dezvoltării în Republica Moldova. În acest an, bazându-ne pe practica Uniunii Europene vom implementa proiecte cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, proiecte de suport în reformele sistemului justiției, proiecte de promovare, inovare și atragere de tehnologii în Republica Moldova. La fel vor fi implementate proiecte pentru societatea civilă și organizații de femei și tineret. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *