Amendamentul ”Furdui” a fost anulat. Tarifele la gaze ar urma să scadă
Astfel, venitul pentru serviciile de tansport și tranzitare a gazelor naturale să fie luat în calcul la stabilirea tarifelor pentru gazele naturale.
„Până acum profitul obținut de MoldovaGaz pentru serviciul de tranzit venea să compenseze tariful la mia de metri cubi de gaze. După ce a fost propus acel amendament, lucrurile s-au schimbat”, a explicat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă.
De asemenea, el a specificat că acea completare contravine principiilor stabilite în Directiva UE cu privire piaţa internă de gaze naturale, conform căreia accesul la reţeaua de transport al gazelor naturale, inclusiv la interconectori, pentru transportul fluxurilor transfrontaliere de gaze naturale este reglementat, dar nu negociat.
Cu acuzații a venit deputatul PLDM, Maria Ciobanu, care a spus că deputații din Comisia economică anterioară ar fi beneficiat de unele „bonusuri” pentru adoptarea acelui amendament, de aceea a spus că deputații din fosta comisie, care sunt prezenți și în legislatura actuală ar trebui să se autosesizeze.
Potrivit autorilor proiectului, tariful la gazele naturale urmează să fie recalculat și micșorat de către ANRE. Proiectul a fost adoptat în prima și a doua lectură cu votul a 75 de deputați.
Menționăm, că amendamentul deputatului Simion Furdui a venit să includă toate costurile de transport al gazelor – în tariful pentru consumatorii finali, ceea ce a dus la creşterea tarifelor. Legătura lui Simion Furdui cu S.A. „Moldova-Gaz” este una foarte strânsă, deoarece în perioada 2002–2003 el a fost președintele consiliului de administrație al companiei. De asemenea, în perioada 2005-2009, Furdui a fost director al SRL „Gazenergomontaj”, municipiul Chișinău.
De ce „Moldovagaz” ne minte?
Pe data de 18 iulie 2015, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat noile tarife la gazele naturale, acestea au crescut cu 15,4 la sută. Unii experți au anunțat că atât solicitările, cât și majorarea tarifelor au fost făcute într-un mod exagerat și nejustificat.
În materialul de astăzi ne-am propus să analizăm câteva dintre cifrele oficiale, la care au acces simplii cetățeni, și să vedem dacă întreprinderea energetică își satisface doar interesele proprii sau ține cont și de nevoile cetățenilor.
Timp de câteva luni, operatorii de pe piața energetică au cerut în mod insistent majorarea tarifelor invocând în special devalorizarea monedei naționale față de valutele străine. În urma mai multor dezbateri publice cu operatorii, ANRE a satisfăcut cerințele acestora.
Deși furnizorul de gaze naturale S.A. „Moldovagaz” a solicitat o majorare a tarifului la gaze de 51,7 la sută, acesta a fost majorat doar cu 15 la sută. În acest context, prețul pentru un metru cub de gaz constituie 6 lei 538 bani, în comparație cu tariful de până acum de 5 lei 971 bani.
Operatorul a motivat că din moment ce majoritatea resurselor energetice și a echipamentelor necesare pentru transportarea și livrarea acestora sunt procurate în valută străină, modificarea ratei de schimb a monedei naționale crește în mod semnificativ costurile suportate de companii. „Pentru trimestrul I curent, cursul mediu de schimb al monedei naţionale faţă de dolarul SUA este prognozat în mărime de 18,4 lei pentru 1 dolar SUA, ceea ce constituie cu 54,6% mai mult decât au fost calculate tarifele în vigoare în mărime de 11,9 lei pentru 1 dolar SUA”, se arată într-un comunicat emis de întreprindere.
Pentru a verifica necesitatea măririi tarifului, putem face simple calcule bazându-ne pe ceea ce prezintă ca motiv principal operatorul, adică devalorizarea monedei.
În septembrie 2011, când a fost aprobat prețul de import pentru o mie de metri cubi, acesta constituia 400,47 dolari (calculând la tariful de atunci, o mie de metri cubi costau 4408 lei). Din raportul ANRE, în anii 2012 și 2013, tariful mediu de import s-a modificat neesențial – cu 0,9%. Valuta națională a început să se devalorizeze simțitor la mijlocul anului 2014. Dar, este foarte important să menționăm că în primul trimestru al anului 2015, prețul de import la gaz s-a redus la 310, 9 dolari, iar în trimestrul doi și s-a micșorat până la 252,5 dolari pentru o mie pe metri cubi. Astfel, acum, o mie de metri cubi costă 4791, față de prețul 4470 care constituie acum tariful în vigoare.
Așadar, clienții „Moldovagaz”, adică oamenii de rând, până la scumpirea tarifului, achitau 5 lei 971 bani, când prețul de achiziție al unui cub este de 4 lei 791 bani.
citește mai departe aici
sursa: radiochisinau.md