Amendamentul Guma: text și subtext
Amintim că mecanismul impozitării indirecte a fost promovat la începutul acestui an de liberal-democraţi. Esența acestui mecanism consta în aceea că oferea Fiscului dreptul să urmărească orice cumpărătură de peste 500 de mii de lei și să verifice de unde au bani cei care fac asemenea achiziții. Partenerii de coaliție din start și-au exprimat rezervele față de aceste intenţii. În situaţia când jumătate de țară munceşte la negru peste hotare și trimite acasă miliarde de euro anual care nu pot fi justificaţi, doar cei naivi nu-și dădeau seama ce teren pentru abuzuri se crea prin instituirea acestui mecanism… Trebuie să ne amintim că și guvernarea comunistă, anterior, a promovat o amnistie similară referitoare la persoane juridice, dar fără mare succes…
Când Parlamentul a obligat prin lege oamenii să declare sumele de bani pe care le dețin pentru a nu fi ulterior impozitați, nu au luat în calcul nivelul de încredere a cetăţeanului în acest stat cu Fiscul, poliția, vama și justiția cui le are. Chiar dacă au avut la dispoziție un an, doar în jur de 100 de persoane (!) au crezut guvernarea că nu riscă nimic prin scoaterea propriilor economii la vedere și le-au declarat la Fisc. Să ne gândim la aceste cifre: 100 de persoane din totalul populației active care este de peste 1,4 milioane de oameni. Acesta este adevăratul nivel de încredere a cetățeanului față de instituțiile statului și nu cel din barometre și termometre sociologice.
Experiența din ultimii 20 de ani, ne-a demonstrat că nu poți prelua instrumente și instituții care funcționează bine în occident și care să aibă același randament într-o țară coruptă ca a noastră. Orice scop, oricât de nobil ar fi, va produce un efect exact invers. La fel este și cu impozitarea indirectă. Se declara că scopul este de a-i impozita pe cei bogaţi, dar în realitate, Fiscul va verifica numărul găinilor prin gospodăriile țăranilor. Ca oamenii să aibă încredere în asemenea mecanisme, ei trebuie să se convingă în integritatea celor care asigură funcționarea lor. Dacă ar fi avut încredere, ar fi depus declaraţiile la Fisc nu doar 100 de persoane…
Întrebarea ar fi de ce proiectul dat nu a fost promovat de Guvern, dar de un simplu deputat și cum de a reuşit iniţiativa unui deputat să obţină sprijinul a 59 deputaţi în două lecturi? Cel mai probabil, votarea amendamentului Guma în două lecturi a fost de fapt o soluție unică pentru Guvern de a nu-si „pierde fața” și de a ieși cât de cât onorabil din aventura în care s-a angajat.
Să sperăm că aceasta va fi o lecție pentru viitor.
(Cronicar)
Dodon: și da, și nu
O poziție controversată a ocupat în această chestiune deputatul Igor Dodon. Chiar dacă a susținut proiectul, el a declarat că este o „poartă de evaziune”pentru cei implicați în acte de corupție: „Este cam stranie această abordare. Dacă dorim să luptăm cu corupția și să fim transparenți, iar pe de alta, lăsăm această portiță de evaziune. Vor profita, în primul rând, acei care sunt implicați în acte de corupție”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!