Amnesty Internaţional despre drepturile omului în Crimeea: Criticii regimului sunt răpiți și torturați
„De când Rusia a anexat Crimeea, nouă putere a folosit un arsenal larg de tehnici de intimidare pentru a suprimă opoziţia şi criticii regimului. Seria de răpiri de persoane în perioada martie-septembrie i-a obligat pe mulţi critici ai puterii să părăsească regiunea. Cei care au rămas sunt persecutaţi de către autorităţi, hotărâte să reducă la tăcere toţi adversarii săi”- potrivit BBC, care îl citează pe John Dalhuisen, director de programe pentru Europa şi Asia Centrală al Amnesty Internaţional (AI).
Potrivit AI, în cursul anului trecut, în Crimeea au fost răpite cel puţin şapte persoane, a căror soarta este încă necunoscută. Dispariţia a trei tătari din Crimeea a fost înregistrată în mod direct de AI. Doar o persoane din cele răpite – Richat Ametov – a fost găsită moartă, cu semne de tortură pe corpul sau.
„Autorităţile din Crimeea ne-au asigurat că investighează toate cazurile de răpiri şi tortură, dar nu am văzut încă dovezi concrete” – a spus Dalhuisen.
Totodată, AI remarcă faptul că autorităţile au creat o atmosfera de frică în peninsula, folosind intimidarea şi impunerea de legi opresive împotriva mass-mediei şi a organizaţiilor non-guvernamentale. Astfel, Mejlisul, organ reprezentativ al tătarilor din Crimeea, a fost interzis de către autorităţile locale, iar conducerea acestuia a fost persecutată.
Există probleme şi cu mass-media independenţa. La sfârşitul lunii ianuarie, câteva zeci de persoane mascate şi înarmate au ocupat postul tv al tătarilor din Crimeea – ATR, au oprit emisia şi au confiscat documentele referitoare la activitatea societăţii în ultimele 11 luni. Apoi, Agenţiei de Informaţii tătare din Crimeea – QHA- i-a fost refuzat înregistrare fără nicio explicaţie, iar un număr de jurnalişti şi bloggeri au părăsit peninsula, declarând că se tem pentru viaţă lor.
„La un an de la anexarea Crimeei, atitudinea autorităţilor ruse faţă de toţi cei care li se opun se reduce la un principiu simplu: tăceţi sau plecaţi” – conchide Dalhuisen.
sursa: paginaderusia.ro