Politică

(ANALIZĂ) De ce vrea Occidentul ca România să fie mai puţin coruptă: Contează soarta lui Ponta?

Într-o amplă analiză, grupul Stratfor scrie că SUA şi UE încurajează de mult timp ţări din întreagă lume să adopte strategii agresive anticorupţie. Îndepărtarea corupţiei în aceste ţări creează un mediu mai accesibil pentru companiile occidentale şi guvernele din Occident sunt mai libere în acţiunile comune cu factorii decizionali locali, aşa că sunt mai puţin îngrijorate că practicile corupte le afectează politică externă.

Analiză relevă că, prin investiţii în ţări precum România, guvernele occidentale câştigă influenţă semnificativă în ceea ce priveşte luarea de decizii de politică externă pe plan regional.

În acelaşi timp, o corupţie redusă înseamnă că liderii importanţi sunt mai dificil de mituit, şantajat sau forţat. Asta reduce capacitatea unor guverne străine, precum Rusia, de a avea influenţă asupra unor politicieni şi oameni de afaceri importanţi.

Aceste imperative ale Occidentului, cuplate cu dorinţa unor agenţii locale cu legături cu Vestul de a combate corupţia, ajută la schimbarea constituţională în România, scrie sursă citată.

Această arată că, pentru SUA, România este un aliat-cheie pe latura estică a NATO. În ultimii ani, România a devenit una dintre cele mai pro-occidentale ţări din Europa de Est.

Începând cu mijlocul anilor ’90, aminteşte sursă, SUA şi România au dezvoltat o legătură strânsă, în special între SRI şi instituţiile omoloage americane. Recent, relaţia a început să se concentreze pe investiţiile americane, în special în resursele energetice – în condiţiile în care se estimează că România are resurse importante de petrol şi gaze naturale.

Este de înţeles, aşadar, de ce promovarea stabilităţii în România şi reducerea influenţei Rusiei aici sunt scopuri ale americanilor, iar susţinerea luptei anticorupţie este doar unul dintre instrumentele SUA în acest scop.

Pentru UE este la fel de importantă o Românie stabilă şi imună la influenţă politică a Rusiei. Că şi SUA, UE vede România că pe un membru NATO strategic şi, în acelaşi timp, doreşte să îşi ţină cetăţenii în interiorul graniţelor.

Eforturile anticorupţie sunt aşadar nu numai un instrument pentru a asigura angajamentul României faţă de Occident, ci şi o modalitate de a încuraja potenţialii imigranţi să rămână acasă.

Campania anticorupţie s-a extins şi s-a accelerat în ultima perioada şi Ponta este doar cea mai recentă ţintă, continuă sursă citată, cu toate că este un episod notabil în încercările DNA de a pune sub acuzare practicile corupte.

Jucătorii externi au avut un rol important în încurajarea şi facilitarea campaniei anticorupţie din România. Cele două agenţii guvernamentale româneşti, DNA şi SRI, au legături puternice cu Occidentul, în special în chestiuni precum terorismul, securitatea cibernetică, corupţia şi crimă organizată. SUA susţin activ campania anticorupţie şi au făcut paşi direcţi pentru a confruntă practicile corupte din România, interzicând unor oficiali români să pătrundă pe teritoriul american.

Cu ajutorul serviciilor de informaţii, DNA a început să urmărească politicieni din tot spectrul politic. Însă sarcina este formidabilă întrucât rămâne un bastion important de corupţie în cercurile politice şi de afaceri din România, care va continuă să destabilizeze ţară. Votul Parlamentului împotriva ridicării imunităţii premierului este un exemplu al acestei rezistente, scrie sursă citată.

Indiferent dacă Ponta va fi înlocuit, campania anticorupţie din România semnalează o schimbare instituţională în politică românească. Pe termen scurt, această campanie poate încetini reformele, împiedică tranzacţiile de afaceri şi crea incertitudine în birocraţia românească, pe măsură ce oficialii îşi ajustează practicile pentru a se adapta noilor condiţii.

Pe termen lung, însă, campania are puterea de a crea un climat de afaceri inovator şi va face din România un aliat de încredere al guvernelor occidentale în regiune.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *