CSI / Rusia

Analiză Stratfor: Rusia va continua să OCUPE cât mai multe teritorii din statele vecine (HARTĂ)

Rusia va continuă să încerce să ocupe şi ţină captive cât mai multe capete de pod în statele vecine pentru a le folosi împotriva Occidentului, scrie ultimul raport Stratfor.

„Chiar şi la începutul anilor 1990, când Rusia a fost forţată să revină la dimensiunile actuale, Kremlinul a mai avut timp şi bani pentru a ţine şi finanţa teritoriile separatiste Osetia şi Abhazia din Georgia şi Transnistria în Republica Moldova. Odată cu creşterea economiei ruse, tot mai mulţi soldaţi şi bani au fost trimişi pentru a susţine aceste teritorii pe linia de plutire”- se spune în raport.

Este de remarcat că teritoriile ocupate de Rusia au multe în comun. Toate acestea sunt mici:

Osetia de Sud are aproximativ 3.900 de km pătraţi şi o populaţie de 40.000 de locuitori;

Abhazia – 8,5 mii km pătraţi şi 240.000 de locuitori;

Transnistria – 4.1 mii de km pătraţi şi 555 mii de locuitori.

Toate acestea sunt izolate din punct de vedere economic, au o economie subterană dezvoltat şi supravieţuiesc graţie generozităţii financiare a Rusiei.

Dar, în ultimii ani, jocul geopolitic rusesc a devenit tot mai complicat şi costisitor. În plus faţă de anexarea Crimeei (26.000 kmp şi o populaţie de 2 milioane), Kremlinul a preluat în întreţinere autoproclamatele DNR şi LNR (circa 16 mii kmp şi o populaţie de 3,5 milioane) din partea de est a Ucrainei.

Deşi cifrele exacte nu sunt disponibile, o estimare brută arată că Rusia cheltuieşte aproximativ 300 milioane $ în Abhazia şi minim câte 100 de milioane de dolari pentru Osetia de Sud şi Transnistria, asigurând bugetele lor, preţurile mici la benzină, pensii şi aşa mai departe.

În plus, în 2015, Rusia a alocat cel puţin 2,42 de miliarde de dolari pentru Crimeea (cu excepţia cheltuielilor militare) şi, potrivit raportului semnat de analistul Şcolii Superioară de Economie Serghei Aleksasenko, în 2015, bugetul federal va alocă nu mai puţin de două miliarde $ pentru suportul militar al teritoriilor ocupate în partea de est a Ucrainei.

Şi cifrele continuă să crească.

Şi asta nu e toată lista. În ultimele săptămâni, lumea observă o creştere bruscă a prezenţei militare a Rusiei în Siria, unde Kremlinul speră la o lungă şedere a trupelor sale. O astfel de intervenţie face imposibilă rezolvarea conflictului pe cale paşnică.

Participarea rusă în conflictul sirian este strâns legată de războiul din partea de est a Ucrainei, susţine raportul Stratfor. Cu cât mai mare va fi dependenţă SUA de Rusia pentru a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu, cu atât mai puţin probabilă este interferenţă americanilor în procesele care au loc în spaţiul post-sovietic.

Între timp, conflictul din Nagorno-Karabah ar putea reizbucni în lunile următoare: vedem semne că Azerbaidjanul ar putea încerca să revizuiască status quo-ul cu Armenia, iar Rusia se pregăteşte să trimită „trupe de menţinere a păcii” în regiune, că s-o păstreze în sfera să de influenţă.

Cu toate acestea, chiar şi aceste costuri nu sunt critice pentru economia rusă. Potrivit estimărilor brute, Rusia cheltuieşte pentru „conflictele îngheţate” aproximativ 5 miliarde $ pe an, ceea ce este mai puţin de 3% din bugetul federal pe 2015 (206 de miliarde de dolari).

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că această suma nu include mijloacele de la bugetul apărării alocate pentru operaţiunile militare în Ucraina şi Siria, încheie raportul Stratfor.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *