CSI / Rusia

(ANCHETĂ REUTERS) Războiul din Estul Ucrainei, sperietoare pentru soldații ruși?

Deși oficialii de la Kremlin au contestat regimul sancțiunilor impuse de către comunitatea internațională, probele implicării directe ale Federației Ruse în luptele din Estul Ucrainei sunt ”abundente”, în ancheta realizată de Reuters. La baza acesteia, au stat mărturiile familiilor unor militari ruși și ucraineni care au susținut faptul că au fost capturați de forțele special ruse, cunoscute în presa internațională, după ocuparea Peninsulei Crimeea, drept omuleții verzi.

În acest sens, asociaţi ai lui Boris Nemţov, un critic al Kremlinului, asasinat în februarie, urmează să publice în curând un raport prin intermediul căruia vor aduce noi dovezi despre prezenţa militarilor ruşi în Ucraina. Astfel, cinci militari care au părăsit armata rusă, dintre care doi spun că au preferat ca mai degrabă să facă acest lucru decât să lupte în Ucraina, şi-au povestit experienţele jurnaliștilor de la Reuters.

Unul dintre ei, originar din Moscova, a declarat că a fost trimis anul trecut la exerciţii în sudul Rusiei, dar a ajuns în Ucraina, cu un convoi de vehicule blindate.

“După ce am trecut frontiera, un locotenent-colonel ne-a spus că putem fi trimişi la închisoare dacă nu îndeplinim ordinele. Unii militari au refuzat să stea acolo”, a declarat bărbatul, care a făcut parte dintr-o unitate de elită, din cadrul Diviziei de tancuri Kantemirovskaia.

Fostul tanchist a precizat pentru Reuters că a cunoscut doi militari care au refuzat să rămână acolo. „Au fost duşi undeva. Locotenent-colonelul a spus că au fost deschise anchete penale împotriva lor, dar, în realitate – noi i-am sunat după aceea – erau acasă. Tocmai demisionaseră”, a adăugat acesta.

Victoria de pe frontul din Estul Ucrainei, vitală pentru regimul autoritar putinist

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a dezminţit în mai multe rânduri că Moscova a trimis forţe să-i ajute pe rebelii din estul Ucrainei, unde confruntările armate continuă să facă victime, în pofida armistiţiului din februarie. În acest sens, oficialii ruşi au susținut faptul, că eventuali militari care luptă în Ucraina sunt „voluntari” şi-i ajută pe rebeli pentru că aşa doresc.

De asemenea, fostul tanchist originar din Moscova a subliniat că el nu s-a fi dus voluntar în Ucraina. “Pentru ce? Nu este războiul nostru. Dacă trupele ar fi fost în mod oficial acolo, ar fi fost altă poveste”, a declarat el. El a declarat că a fost trimis să lupte în Ucraina vara trecută şi a revenit în Rusia în septembrie, când au avut loc primele negocieri de pace. Echipajul din care a făcut parte a operat un tanc de tip T-72B3 modernizat, a precizat el. „(Când am ajuns înapoi în Rusia) am fost aliniaţi şi ni s-a spus că fiecare va primi o indemnizaţie zilnică, prime pentru lupte şi medalii”, a spus el, adăugând că militarii nu au primit primele la care se aşteptau.

Pe de altă parte, numele a nouă militari ruși care au părăsit Divizia Kantemirovskaia sunt meţionate într-un schimb de scrisori între Viktor Miskoveţ, şeful Departamentului pentru resurse umane din cadrul Districtului Militar de Vest, şi Valentina Melnikova, conducătoarea Alianţei Comitetelor Mamelor Soldaţilor, o asociaţie cu sediul la Moscova.

În aceste scrisori, activişti în domeniul drepturilor omului i-au cerut lui Miskoveţ să aprobe demisiile militarilor, dar oficialii au refuzat, a declarat unul dintre militarii respectivi pentru Reuters. Scrisorile nu menţionează Rusia. Militarii au părăsit armata pe 12 decembrie, potrivit unei scrisori semnate de Miskoveţ, scrie Reuters, care precizează că nici el şi nici adjunctul său nu au răspuns apelurilor telefonice ale agenţiei.
Trei militari din listă, contactaţi de Reuters, au confirmat că au părăsit armata recent, dar au refuzat să discute despre Ucraina. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat să comenteze despre părăsirea armatei de către tanchişti sau trimiterea unităţii din care au făcut parte în Ucraina.

În Rusia, toţi bărbaţii cu vârsta între 18 şi 27 de ani sunt obligaţi să efectueze 12 luni de serviciu militar, iar prin lege ei nu pot fi trimişi în străinătate. Potrivit unor activişti în domeniul drepturilor omului, oficiali militari le promit stimulente financiare pentru a semna contracte ca militari profesionişti, iar ulterior exercită presiuni asupra lor să se ducă în Ucraina.

Liderul asociaţiei „Cetăţean. Armată. Drepturi (CAD)”, Serghei Krivenko, membru al unei comisii pentru drepturile omului create de Kremlin, declară că unii comandanţi militari încearcă să găsească tot mai mulţi „voluntari” care să plece în Ucraina, „dar «voluntar» cu ghilimele, pentru că presiunile sunt dure”.
Începând din 2012, soldele militarilor au crescut, potrivit lui Serghei Krivenko, pentru militarii care au luptat în Ucraina. „Acum primesc, 20.000, 30.000, 40.000 de ruble pe lună, în funcţie de grad. Unii primesc chiar 60.000 de ruble”, a declarat președintele Asociației CAD, care precizează că salariul mediu în Rusia este de 30.000 de ruble (580 de dolari).

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *