Angela Merkel: Sancţiunile UE împotriva Rusiei pot fi ridicate abia după implementarea Acordului de la Minsk
"Rusia este un partener important, dar sancţiunile ar putea fi ridicate doar după ce acordurile de pace de la Minsk vor fi implementate complet. Atingerea acestui punct este obiectivul meu", a declarat Angela Merkel.
Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancţiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei. Sancţiunile împotriva Rusiei vizează sectoarele apărării, energiei şi economiei. În replică, Moscova, care neagă acuzaţiile legate de susţinerea rebelilor din Ucraina, a interzis importul de produse agricole din UE.
Cancelarul Germaniei a subliniat că nu este mulţumită de stadiul discuţiilor în cadrul "Formatului Normandia", între Germania, Rusia, Ucraina şi Franţa, dar că rămâne cel mai bun forum pentru discuţii privind situaţia din estul Ucrainei.
"Există diferenţe fundamentale de opinie între noi şi Rusia privind cauza conflictului din Ucraina. Germania crede în legitimitatea democratică a guvernului ucrainean. Dar toate părţile vor să împiedice o escaladare a conflictului, iar discuţiile în formatul Normandia au ajutat în această privinţă", a spus Merkel.
Întrebată despre posibilitatea redactării unui nou acord privind privind pacea în estul Ucrainei, Angela Merkel a spus ferm că este împotriva acestui demers.
În februarie 2015, autorităţile de la Kiev şi separatiştii au semnat un acord la Minsk privind pacea în regiunea Donbas, aflată în estul Ucrainei şi care include oraşele Doneţk şi Lugansk. Înţelegerea a fost semnată în urma unei medieri franco-germane şi în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin.
În urma întrevederii cu Vladimir Putin, Angela Merkel şi-a exprimat sprijinul pentru un armistiţiu în Siria şi disponibilitatea de a coopera cu Rusia în lupta împotriva terorismului.
"Am discutat, de asemenea, despre situaţia din Siria. În calitate de cancelar federal, vreau să facem tot ce ne stă în putere pentru a susţine încetarea focului, oprirea ostilităţilor, pentru a ajuta oamenii. Cred că după aceea am putea discuta despre situaţia din Libia. Suntem uniţi în ce priveşte lupta împotriva terorismului internaţional. Rusia şi Germania ar putea coopera şi mai îndeaproape în această privinţă", a spus Merkel.
Cancelarul german i-a cerut preşedintelui rus să contribuie la protejarea drepturilor homosexualilor din Cecenia, în condiţiile unor rapoarte potrivit cărora aceşti cetăţeni sunt persecutaţi.
"I-am cerut preşedintelui Putin să-şi folosească influenţa pentru a proteja drepturile minorităţilor", a declarat Merkel.
sursa: mediafax.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!