Auto

Anglia oferă 10 mln de lire oraşului care va dori să devină un pol de testare pentru maşini fără şofer

Maşinile autonome au fost testate în SUA, în Scandinavia şi în Spania, dar Marea Britanie spune că poate deveni lider tehnologic în domeniu, scrie The Telegraph. Companii precum Tesla Motors şi Google spun că astfel de maşini pot deveni sigure în patru-cinci ani, în timp ce Nissan şi Daimler şi-au propus că ţintă anul 2020.

În planul naţional de infrastructură prezentat recent de guvernul Marii Britanii se menţionează lansarea unei analize pentru crearea unei legislaţii care să facă din Regatul Unit un lider în domeniul maşinilor capabile să se conducă singure. Tot că parte a planului se doreşte că un număr cât mai mare de companii să fie încurajate în a dezvoltă tehnologii pentru aceste vehicule în UK.

Divizia de Robotică a universităţii Oxford lucrează la astfel de tehnologii, iar în oraşul Milton Keynes sunt programate teste cu 100 de maşini autonome care să circule pe anumite alei, în 2017.

Însă britanicii spun că nu e destul şi au promis un premiu de 10 milioane lire sterline pentru oraşul care va fi dispus să se transforme într-un amplu centru de testare al acestor maşini. Asta ar presupune că maşinile să fie testate în condiţii reale de trafic, însă cu şofer înăuntru pentru că în caz de nevoie omul să intervină, în caz că sistemele computerizate nu răspund prompt.

Premiul este atractiv, dar nu orice oraş va fi gata să lase maşini robotizate pe drumurile publice, mulţi spunând că ar fi prea riscant şi că siguranţă traficului ar avea de suferit. Cu siguranţă vor fi oraşe în care consilierii locali se vor contrazice pe subiect.

Divizia de Robotică de la universitatea Oxford face teste deja, nu pe drumurile publice, însă a anunţat că are planuri să încerce maşini autonome împreună cu Nissan care a stabilit că 2020 este anul în care speră să scoată pe piaţă maşini autonome sigure.

Subiectul maşinilor care se conduc singure a apărut des în ultima vreme, şi în România se lucrează la astfel de tehnologii şi treptat noile tehnologii vor permite că tot mai multe lucruri să fie lăsate în seama vehiculului, dar în niciun caz tot ce ţine de şofat. 

Sursa: hotnews.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *