Ani de zile a fost ignorată complet
Un tablou descoperit în pivnița unei case din Capri de un negustor de vechituri și considerat „oribil” de soția acestuia s-a dovedit a fi un portret autentic semnat de Pablo Picasso, potrivit experților italieni.
După ce a descoperit tabloul în 1962, Luigi Lo Rosso a luat pânza cu el acasă, la Pompei, unde a expus-o într-o ramă ieftină pe peretele sufrageriei în următoarele câteva decenii.
Portretul, despre care proprietarii cred acum că este o imagine distorsionată a Dorei Maar, fotografă şi pictoriţă franceză care a fost partenera şi muza lui Picasso, prezintă semnătura distinctivă a celebrului artist în colţul din stânga sus. Lo Rosso nu ştia însă cine era, scrie news.ro.
Doar mult mai târziu, când fiul său Andrea a început să pună întrebări după ce a studiat o enciclopedie de istoria artei, a început să suspecteze că este ceva important.
În cele din urmă, familia a cerut sfatul unei echipe de experţi, inclusiv al unui detectiv de artă bine cunoscut, Maurizio Seracini. După ani de investigaţii complexe, Cinzia Altieri, grafolog şi membră a comitetului ştiinţific al Fundaţiei Arcadia, care se ocupă de evaluarea, restaurarea şi atribuirea operelor de artă, a confirmat că semnătura de pe tablou, evaluat astăzi la 6 milioane de euro (5 milioane de lire sterline), este a lui Picasso.
„După ce toate celelalte examinări ale picturii au fost făcute, mi s-a dat sarcina de a studia semnătura”, a declarat Altieri pentru The Guardian. „Am lucrat la ea luni, comparând-o cu unele dintre lucrările sale originale. Nu există nicio îndoială că semnătura este a lui. Nu a existat nicio dovadă care să sugereze că ar fi falsă”.
Picasso a fost un vizitator frecvent al insulei Capri din sudul Italiei, iar pictura, care seamănă izbitor cu “Buste de femme (Dora Maar)” a lui Picasso, se crede că a fost realizată între 1930 şi 1936.
Lo Rosso a murit între timp, dar fiul său, Andrea, acum în vârstă de 60 de ani, a continuat să caute să descopere artistul din spatele tabloului.
Picasso, care a murit în 1973, a realizat mai mult de 14.000 de lucrări, iar fundaţia primeşte zilnic sute de mesaje de la persoane care susţin că deţin un original.
“Buste de femme (Dora Maar)” a fost pictat în 1938 şi furat de pe iahtul unui şeic saudit în 1999, înainte de a fi găsit 20 de ani mai târziu.
Luca Marcante, preşedintele Fundaţiei Arcadia, crede că ar putea exista două versiuni ale lucrării. „Ambele ar putea fi un original”, a declarat el pentru ziarul Il Giorno. „Probabil că sunt două portrete, nu exact la fel, ale aceluiaşi subiect pictat de Picasso în două momente diferite. Un lucru este sigur: cel găsit în Capri şi păstrat acum într-un seif din Milano este autentic”.
Marcante va prezenta acum dovezile Fundaţiei Picasso.
„Sunt curios să aflu ce vor spune”, a declarat Lo Rosso. „Am fost doar o familie normală, iar scopul a fost întotdeauna să stabilim adevărul. Nu suntem interesaţi să facem bani din asta”.