Actualitate

Anim’est împlinește 5 ani! „Muntele magic” deschide ediția aniversară

Așadar, în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, la Cinema Odeon, cel mai tare festival dedicat filmului de animație din Republica Moldova aduce cele mai bune lungmetraje si scurtmetraje animate ale ultimului an.

În acest an aniversar, tema festivalului este „Animație și Muzică”. În cele patru zile pe care le veți petrece alături de noi vor avea o tematică muzicală, vom petrece și vom asculta live-act-uri ale unor artiști de nota zece.

Celebrarea celor cinci ani va fi marcată, în deschiderea Festivalului, de proiecția filmului „Muntele magic” (2015), în regia Ancăi Damian. Docu-drama este al doilea lungmetraj de animație românesc de după 1989, primul fiind „Crulic – drumul spre dincolo”,a cărui regie poartă aceeași semnătură și care a deschis și prima ediție Anim’est la Chișinău, în 2011.

„Muntele magic”, o coproducţie România – Franța – Polonia, aduce în prim-plan călătoria prin aproape jumătate de secol de istorie a polonezului Adam Jacek Winkler, artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist. Refugiat politic la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii ’80, când se închipuie cavaler al secolului al XX-lea şi părăseşte Franţa pentru a lupta împotriva sovieticilor din Afganistan.

În „Muntele magic” au fost folosite o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film. Secvențele animate au fost lucrate de artiștii animatori din România și Polonia, printre care Theodore Ushev, Raluca Popa, Tomek Ducki, Dan Panaitescu și Sergiu Negulici.

Iar pentru că tema festivalului este „Animație și muzică”, înainte de proiecția filmului „Muntele magic”, veți avea parte de un recital deosebit susținut de cel care semnează muzica originală a acestuia, Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai renumiți muzicieni de origine română ai ultimelor decenii.

La închiderea festivalului vom savura și performance-ul lui Rodion G.A., părintele new wave-ului și al rockului electronic românesc, care va acompania proiecția filmului „Misiunea Spațială Delta”, primul lungmetraj S.F. produs în România, o continuare a serialului omonim realizat de echipa lui Victor Antonescu.

Alte momente cheie ale Anim’est-ului din acest vor fi proiecțiile filmelor „Pink Floyd: Zidul” (Marea Britanie, 1982), „Sita cântă blues” (SUA, 2008), „Oblio” (SUA, 1971) și, desigur, secțiunea de scurtmetraje „Music and Animation”.

Încă din 2011, în fiecare sfârșit de octombrie, Anim’est a colorat Capitala în roz și a invitat publicul să ia parte la workshopuri, masterclassuri, nopţi tematice de muzică şi film, petreceri și întâlniri dedicate animaţiei. Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, în incinta cinematografului Odeon și clubul Tipografia 5.

Partenerii Festivalului Anim’est din acest an sunt Institutul Cultural Român, Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Afacerilor Externe al României – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Fundația Japonia, Alliance Française de Moldavie și Moldova Film.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Toate contractele și conductele rusești de gaze vor fi în scurt timp ISTORIE!!! Maica Rusie va exporta gaze în Patagonia! Și în Madagascar, poate…

  2. Și uite așa, neforțat, se mai împușcă porcii și singuri în picior. Europa o să aibă ceva scumpiri și ceva șocuri în alimentare DAR, va găsi alternative, poate mai ieftine și mai prietenoase cu mediul. Porcia va pierde dintr-un foc circa 25-30% din veniturile anuale.
    Eu îmi doresc ca rușii să fie „tari” pe poziție și să blocheze livrările. Vor mai face afaceri în Europa stră-strănepoții celor de azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *