Actualitate

Aniversarea a 20 de ani de cooperare între R. Moldova și Carolina de Nord, sărbătorită la Universitatea de Medicină

La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanți ai administrației Universității, în frunte cu rectorul Ion Ababii. În cadrul unei conferinţe de presă, acesta a adus mulțumiri statului Carolina de Nord pentru colaborarea bilaterală cu partea moldovenească. „Începând cu anul 2006, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” menţine şi dezvoltă relații de colaborare cu instituţii de învăţământ superior medical, de cercetare şi asistenţă medicală din statul Carolina de Nord. Pe parcursul anilor, s-au realizat numeroase activități în cadrul proiectelor de conlucrare în domeniile: instruire la distanță, stomatologie, farmacie, în activitatea bibliotecilor medicale și, mai nou, în cel al asistenței medicale generale. În cadrul acestui parteneriat, partea americană a donat peste 100 de mii de exemplare de publicații medicale și a oferit acces gratuit la cele mai valoroase baze de date şi resurse informaţionale axate pe medicina bazată pe dovezi. Se dezvoltă cu succes şi cooperarea între Asociația Dentară din statul Carolina de Nord și Facultatea de Stomatologie a Universității noastre”, a menţionat Ababii.

Copiii din orfelinate au beneficiat de servicii stomatologice gratuite

Rectorul a amintit şi despre faptul că, în 2006, clinicile Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemițanu” au beneficiat de echipament medical în valoare de 500 de mii de dolari. De asemenea, medicii stomatologi din SUA, în comun cu profesorii și studenții stomatologi ai USMF „N. Testemițanu”, sub conducerea profesorului Makler, acordă pe parcursul anilor servicii stomatologice gratuite copiilor din orfelinatele R. Moldova. „Până în prezent au beneficiat de tratament peste 5000 de copii. S-a desfășurat cu succes şi „Cursul de instruire la distanță în problemele actuale ale medicinei și sănătății publice”, cu participarea studenților și a profesorilor instituției noastre și a Universității Carolina de Est. În anul 2008, a fost inițiată instruirea la distanță pentru medicii stomatologi. În anul 2018, cu suportul partenerilor americani, am inițiat pregătirea universitară a asistentelor medicale cu studii superioare, care este un program revoluţionar pentru sistemul autohton de sănătate. Acum, când marcăm două decenii de parteneriat durabil, aducem mulțumiri și ne exprimăm profunda noastră gratitudine”, a subliniat Ion Ababii.

În acelaşi context, rectorul a anunţat că Guvernul de la Chişinău a semnat un nou Memorandum de colaborare cu partea americană pentru următorii cinci ani, fapt care „inspiră optimism că lucrurile vor avansa atât în programele deja iniţiate, cât şi în cele care urmează a fi dezvoltate în alte direcții prioritare, fiind racordate la cerinţele serviciilor internaţionale în domeniu”.

„Ne dorim o continuitate pentru încă cel puțin două decenii”

La rândul său, Elaine Marshall a dat asigurări că această cooperare este înalt apreciată de către ambele părți. „Colaborarea de 20 de ani confirmă că putem fi mândri de realizările noastre și ea este un model ce poate fi aplicat şi în alte relaţii similare. Acest parteneriat se va extinde cu noi oportunităţi, posibilităţi şi schimburi de experiență în diverse domenii. Ne dorim o continuitate pentru încă cel puțin două decenii”, a accentuat Secretarul de Stat al Carolinei de Nord. Referindu-se la participarea nemijlocită a rectorului Ion Ababii în dezvoltarea parteneriatului bilateral, Elaine Marshall a subliniat că aceasta va lăsa o moștenire semnificativă pentru următoarele generații în istoria sistemului de ocrotire a sănătății din R. Moldova.

„Din anul 2000, mii de copii din orfelinatele R. Moldova au primit un suport deosebit, oferit de către profesorii și studenții din Carolina de Nord. În același timp, noi am instruit şi studenții noştri. De asemenea, dezvoltarea farmaciilor rurale și cercetările în această privinţă se datorează schimbului de studenți în aceste farmacii, care a început în anul 2013. În acest sens, în anul 2016, au fost livrate ca ajutor umanitar foarte multe cărți medicale, lucru care a fost posibil datorită partenerilor din R. Moldova și cu directa implicare a Secretarului de Stat din Carolina de Nord. De aceea putem spune că această aniversare de 20 de ani a adus niște rezultate marcante”, a afirmat Elaine Marshall.

La conferința științifică au participat 230 de persoane

La conferinţa ştiinţifică, dedicată aniversării a 20 de ani a parteneriatului bilateral dintre Carolina de Nord și R. Moldova, au fost prezentate realizările programelor de colaborare în domeniile: stomatologie, farmacie, asistență medicală generală și biblioteci medicale. Printre cei 230 de oaspeți ai evenimentului s-au numărat reprezentanți ai Ambasadei SUA la Chişinău, ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Educației, Cercetării și Culturii.

Parteneriatul dintre Republica Moldova și Carolina de Nord a fost lansat la 22 aprilie 1999, prin semnarea unui Memorandum bilateral, în scopul facilitării cooperării în domeniul economic, cultural, științific, mobilităților academice, apărării și protecției civile. Până în prezent, prin intermediul acestui acord au fost renovate mai multe instituții de învățământ, spitale și orfelinate din țară. De asemenea, peste o mie de studenți și profesori au beneficiat de instruiri în Statele Unite.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *