Anomaliile cromozomiale cresc riscul de cancer pentru pacienţii diabetici
Diabetul de tipul 2 este o maladie endocrinÄ despre care medicii Åtiu de multÄ vreme cÄ este asociatÄ cu riscul ridicat de cancere hematologice, precum leucemie Åi limfom. Motivele din spatele acestei asocieri (diabet-cancer) au rÄmas însÄ puÅ£in cunoscute pânÄ în prezent.
Studiind AND-ul sangvin recoltat de 7.437 de persoane în vârstÄ de peste 50 de ani, dintre care 2.208 erau pacienÅ£i diagnosticaÅ£i cu diabet de tip 2, medici din FranÅ£a, Marea Britanie Åi Qatar au ajuns la concluzia cÄ una dintre explicaÅ£ii ar putea consta în prezenÅ£a anumitor anomalii cromozomiale, anomaliile clonale în mozaic (ACM).
Aceste anomalii afecteazÄ porÅ£iuni mari din cromozomi (uneori chiar în întregime) Åi apar în AND-ul celulelor sangvine sau salivare ale persoanelor în vârstÄ.
Ele sunt foarte rare la persoanele tinere, în condiÅ£iile în care aceste anomalii afecteazÄ 2 la sutÄ din totalul persoanelor de peste 70 de ani, la care declanÅeazÄ riscul de cancere, în special cele hematologice.
În studiul lor, oamenii de ÅtiinÅ£Ä au evidenÅ£iat faptul cÄ ACM erau de patru ori mai numeroase la pacienÅ£ii care suferÄ de diabet de tip 2 decât la pacienÅ£ii din grupul-Å£intÄ. Diabeticii purtÄtori ai acestor anomalii prezentau totodatÄ mai multe complicaÅ£ii vasculare (la nivelul ochilor, al rinichilor Åi al inimii) decât diabeticii nepurtÄtori de ACM.
Rezultatele acestui studiu, coordonat de profesorul Philippe Froguel, ar putea avea implicaÅ£ii clinice importante, în special pentru detectarea fazelor precanceroase la anumiÅ£i diabetici. "AceÅti pacienÅ£i ar putea fi trataÅ£i imediat dupÄ primele semne de leucemie prin chimioterapii uÅoare", afirmÄ cercetÄtorul francez.
Potrivit OrganizaÅ£iei Mondiale a SÄnÄtÄÅ£ii (OMS), 347 de milioane de persoane suferÄ de diabet pe plan mondial, astfel, diabetul este o maladie metabolicÄ care constÄ într-o creÅtere anormalÄ a concentraÅ£iei de zahÄr (glicemie) din sânge.
Peste 90 la sutÄ dintre aceÅti pacienÅ£i suferÄ de diabet de tip 2, care apare în general la o vârstÄ adultÄ Åi care este favorizat de obezitate Åi de un stil de viaÅ£Ä sedentar.
Sursa: Mediafax
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!