Actualitate

ANRE anunţă o nouă etapă pentru piața gazelor naturale din R. Moldova

În cadrul discuțiilor au participat reprezentanții Comunității Energetice și ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, experții WECOM, reprezentanții ANRE și ai operatorului de transport Moldovatransgaz s-a pus accent pe principalele particularități ale pieței gazelor naturale.

De asemenea, a fost expus un document conceptual care descrie un model al pieței gazelor naturale care se propune a fi aplicat în țara noastră.

Astfel, s-a pus accent pe procedurile, principiile de organizare şi de funcționare a pieței gazelor naturale, tranzacțiile cu gaze pe piața angro și cu amănuntul, tipurile de contracte încheiate pe piața gazelor, drepturile şi obligațiile participanților la piața gazelor, inclusiv obligațiile în legătură cu echilibrarea, metodele de calcul al dezechilibrelor, procedurile şi metodele aferente stabilirii şi menţinerii bazei de date pentru necesităţile pieţei, alte aspecte necesare pentru organizarea şi funcţionarea pieţei gazelor.

Lipsă de progrese concrete în implementarea Legii gazelor

Anterior într-un raport al Secretariatului Comunităţii Energetice se susţinea că în ceea ce privește gazele, Republica Moldova trebuie încă să rectifice neconformitățile identificate în Legea privind gazele naturale, fie prin modificări, fie, dacă este posibil, prin legislație secundară. 

"Până în prezent, nu s-au înregistrat progrese concrete în implementarea Legii", susțin specialiștii de la Comunitatea Energetică.

Potrivit lor, pregătirea pentru separarea operatorilor de transport și de sistem în conformitate cu cel de-al treilea pachet energetic ar trebui să înceapă fără întârziere, astfel încât operatorii separați în mod corespunzător să fie deja desemnați și certificați până la 1 ianuarie 2020. Astfel Moldova trebuie să implementeze separarea legală și funcțională a companiilor Vestmoldtransgaz, Moldovatransgaz și Chișinău-gaz. 

În plus trebuie elaborate, adoptate și aplicate în practică metodologii tarifare pentru tranzitul gazelor la intrare/ieșire, astfel încât, în primul rând, să se asigure respectarea acquis-ului și, în al doilea rând, să se permită operațiuni transparente și nediscriminatorii pe piața de gaze naturale și deschiderea reală a acesteia.

Tudor Copaci, șeful ANRE susținea că nu sunt motive de îngrijorare pentru că mai este timp și se lucrează în direcția restructurării sectorului și în perfecționarea legislației.

Secretariatul susține însă că pentru a spori competitivitatea și lichiditatea pieței gazelor, trebuie introduse reguli de schimbare a furnizorilor, iar concurența efectivă dintre furnizori va fi declanșată prin eliminarea drepturilor exclusive de furnizare deținute în prezent de furnizorii existenți.

Autor: mold-street.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *