Anul Vangheli, la noi și în întreaga lume
El a fost inaugurat pe 15 ianuarie, de ziua marelui poet Mihai Eminescu, în incinta Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”.
Inițiativa aparține viceprim-ministrului Mihai Moldovanu, dar și directoarei Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Claudia Balaban, care, încă în 2011, a propus ca 2012 să fie declarat Anul Vangheli, adică anul în care scriitorul și-a sărbătorit cea de-a 80-a aniversare.
În legătură cu acest eveniment, a fost creată o comisie guvernamentală în frunte cu vicepremierul Mihai Moldovanu, comisie care, împreună cu ministerele de resort, organizații obștești și instituții culturale a elaborat un plan de acțiuni care vor fi desfășurate pe plan național și chiar internațional.
Spiridon Vangheli: „Nu e anul meu, ci al copiilor”
Solicitat de TIMPUL, scriitorul Spiridon Vangheli ne-a spus următoarele: „Întotdeauna am avut cititori, le-am purtat respect, i-am luat în serios și, într-un fel, nu e o noutate pentru mine acest examen referitor la creația mea. Aceste manifestări sunt și vor fi o povară pe umerii mei la anii mei, dar trebuie să le facem față, de mi-ar ajunge sănătate, pe care nu o prea am, mai ales după plecarea fiului Radu. Am suferit și sufăr foarte mult lipsa lui. Sunt foarte multe solicitări la care trebuie să particip, dar unde n-o să pot ajunge, fiindcă nu pot cuprinde necuprinsul, cer înțelegere. Este un an mai degrabă al copiilor, decât al lui Spiridon Vangheli. Mă bucur că se fac eforturi și din partea guvernului, și din partea societății, ca să scoatem copilul în prim-plan, să-l ajutăm să-și modeleze personalitatea în condițiile complicate în care trăim, să-l învățăm să gândească, să-l rupem de calculator, pe cât e posibil, să-l apropiem de părinți, de natură și de idealurile sfinte care stau în fața lui. Avem copii buni, chiar foarte buni. Capacitățile și interesele lor sunt foarte mari. Să ne ajute Dumnezeu să-i învoinicim spiritual! Ei pot duce mult pe umerii lor. Să le deschidem toate drumurile, ca să facă viața lăsată de Dumnezeu pe pământ mai frumoasă!”.
Guguță, un personaj emblematic
Contactat de noi, vicepremierul Mihai Moldovanu a declarat că planul cuprinde mai multe acțiuni. „Nu le voi enumera pe toate, ci pe cele mai importante. Printre acestea se înscriu Festivalul de Teatru „Sub căciula lui Guguță”, editarea unei mărci poștale cu căciula lui Guguță. Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” va monta un spectacol despre isprăvile lui Guguță, sprijinit financiar de către guvern. Vom edita opera lui Spiridon Vangheli, un CD și vom realiza un film”, a precizat vicepremierul.
Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, ne-a spus că organizația pe care o conduce va organiza Colocviul internațional de analiză și exegeză „Personajele lui Spiridon Vangheli și impactul lor asupra copiilor secolului XXI”. „Guguță este un personaj emblematic ce reprezintă imaginea copilului de ieri și de azi. De aceea ne bucurăm mult că 2013 a fost declarat Anul Vangheli. Pe parcursul acestui an, scriitorii se vor implica în toate acțiunile organizate cu această ocazie de școli, biblioteci, instituții culturale etc.”, a menționat Arcadie Suceveanu.
Anul Vangheli, la noi și în întreaga lume
La rândul său, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Claudia Balaban, ne-a informat că instituția pe care o conduce are o agendă foarte încărcată de acțiuni dedicate Anului Vangheli. Astfel, va fi organizat Concursul național „Pe aripile fanteziei”, la care vor participa copii din întreaga republică. Concursul e susținut de trei ministere: al Educației, al Tineretului și Sportului și cel al Culturii. Totalurile vor fi anunțate la ediția a VII-a a Salonului Internațional de Carte pentru Copii, care va avea loc pe 18-21 aprilie curent. În luna iunie, de Ziua scriitorului, va fi organizată o acțiune teatralizată „Parada personajelor lui Spiridon Vangheli”. Tot în iunie va avea loc o conferință de presă cu genericul „Sub căciula lui Guguță”.
„Împreună cu Biroul Relații Interetnice am anunțat un concurs de desene și eseuri pentru copiii din diasporă. Chiar ieri am avut o întâlnire cu reprezentanții diasporei din Italia care au venit după informație și materiale dedicate marelui scriitor. Ei ne-au provocat la o idee pe care am pus-o în discuție cu Biroul Relații Interetnice – de a procura câte un set de cărți, în care intră șase volume de Spiridon Vangheli pentru diaspora moldovenească din toate țările lumii, pentru a ajuta copiii din diasporă să participe la acest concurs de desene și eseuri”, ne-a spus Claudia Balaban.
Potrivit ei, tot anul acesta, Spiridon Vangheli a fost promovat la Concursul internațional al cărții pentru copii „Astrid Lindgred” în Suedia, în țara autoarei povestirii „Pepi Ciorap Lung”. Totalurile vor fi anunțate în luna aprilie la această nominalizare. „Este cel mai mare concurs pentru copiii din întreaga lume”, a mai remarcat Claudia Balaban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!