ActualitateSănătate

Anumite celule imunitare din intestin ar putea duce la dezvoltarea cancerului (studiu)

Un grup de globule albe prezente în intestin ar putea duce la dezvoltarea cancerului, scrie EURONEWS, relatează Rador Radio România.

Acest lucru a fost dezvăluit de un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Claude Bernard din Lyon 1 și de la Universitatea din Montpellier, care au studiat un grup de celule imunitare numite limfocite TH17, prezente în intestin, și și-au publicat concluziile în revista Nature Immunology. Limfocitele T sunt un tip de globule albe care atacă și ucid celulele infectate, cum ar fi bacteriile. Limfocitele TH17 contribuie la stabilitatea intestinală, la repararea țesuturilor și la protecția împotriva bacteriilor. “În intestin, acestea au un rol protector și ajută la apărarea împotriva anumitor bacterii care trăiesc în intestin, sau în timpul infecțiilor. De asemenea, ajută la menținerea unui țesut intestinal sănătos”, a declarat Julien Marie, expert în imunologie și autor al lucrării, pentru Euronews Health . Limfocitele TH17 au fost asociate şi cu boli inflamatorii, cum ar fi scleroza multiplă sau boala Crohn Oamenii de știință au folosit secvențierea ARN a unei singure celule pentru a studia populația de celule. „Celulele au fost analizate una câte una și nu ca un grup, astfel încât să putem avea programul genetic al fiecărei celule”, a explicat Marie. Echipa a analizat opt ​​subpopulații de celule și a descoperit că una dintre ele poate duce, în unele cazuri, la cancer.

Cercetătorii au observat o „corelație puternică” între persoanele cu o prezență ridicată a acestei populații de celule și pacienții care dezvoltă cancer intestinal. În acelaşi timp, cercetătorii au descoperit că o moleculă numită TGF beta ar putea inhiba celulele să devină canceroase. „Celulele din care se dezvoltă tumora derivă din celulele normale ale corpului pe care le avem cu toții, limfocitele normale – a explicat Marie –. Iar atunci când nu mai există această moleculă numită TGF beta, sau dacă nivelurile ei scad în organism, celulele vor genera alte celule canceroase Molecula TGF beta acționează ca o frână, prevenind dezvoltarea acestor celule canceroase.” „Din punct de vedere clinic știm că, cu cât cancerul este depistat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de remisie totală a tumorii, iar aceste celule stau la baza dezvoltării cancerului – a spus Marie –.
Aşadar, prezența lor va permite medicilor să înțeleagă că pacientul prezintă un risc mai mare”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *