Aprobat! În R. Moldova va fi pilotat primul Serviciu integrat regional pentru victimele violenței sexuale
În Republica Moldova va fi pilotat primul Serviciu integrat regional pentru victimele violenței sexuale. Guvernul a adoptat miercuri, 19 iulie, o hotărâre în acest sens, prin care a aprobat cadrul de reglementare a activității acestui serviciu, transmite TV8.
Serviciul va asigura intervenția complexă și promptă, centrată pe necesitățile victimei violenței sexuale, cu scopul de a preveni revictimizarea sau retraumatizarea acesteia în procesul de acordare a asistenței.
Pilotarea serviciului va fi efectuată pe parcursul a doi ani, în cadrul Spitalului Raional Ungheni, unde vor fi deservite victime ale violenței sexuale din șase raioane: Ungheni, Fălești, Sîngerei, Călărași, Nisporeni și Telenești.
Astfel, conform datelor statistice oferite de organele de ordine publică, pe parcursul anilor 2017-2022 în raioanele respective au fost raportate 539 de infracțiuni cu caracter sexual, dintre care 241 de violuri.
„Noul serviciu social va permite ca victimele adulte ale violenței sexuale să beneficieze de asistență medicală, legală, psihologică și socială într-o singură locație și, de asemenea, va facilita procesul de dobândire a probelor pertinente, concludente și utile în cadrul procesului penal, inclusiv realizarea audierii victimelor în condiții sigure”, este menționat în proiect.
Serviciile de asistență specializată vor fi prestate în baza acordurilor de colaborare cu autoritățile și instituțiile din cadrul celor șase raioane deservite: Spitalul Raional Ungheni, inspectoratele teritoriale de poliție, secțiile medico-legale, Procuratura Generală, structurile teritoriale de asistență socială, oficiile teritoriale ale Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat.
De asemenea, în baza rezultatelor pilotării, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Sănătății vor decide asupra mecanismului de instituționalizare pentru implementarea acestui tip de serviciu la nivel național.
Pe perioada pilotării, cheltuielile necesare pentru funcționarea Serviciului integrat, care includ cheltuielile pentru salarizarea personalului și cheltuielile curente operaționale, vor fi acoperite de UN Women Moldova.