Actualitate

Apropiaţii lui Putin au strâns 24 de miliarde de dolari. Ce avere ar putea avea liderul rus

Potrivit investigaţiei realizate de OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project, un ONG fondat de jurnalistul român Paul Radu şi specializat în investigarea corupţiei şi crimei organizate) şi Novaia Gazeta, „grupul misterios de apropiaţi” ar ascunde o avere fabuloasă. „Spun că nu sunt oameni de afaceri, nu sunt cunoscuţi opiniei publice şi în unele cazuri lumea nu ştie ce bogăţii sunt înregistrate sub numele lor. Au un singur lucru în comun: sunt prieteni de familie sau din copilărie ai lui Putin. Această avere ar putea avea o explicaţie extrem de simplă: ar putea fi banii lui Putin”, afirmă autorii investigaţiei.

Liderul de la Kremlin a negat întotdeauna că s-ar fi îmbogăţit, dar apropiaţii săi au acumulat în total 24 de miliarde de dolari din companii despre care, afirmă ziariştii, unii dintre ei nu ştiu mai nimic, nici măcar numele, deşi teoretic le conduc. Cel mai faimos este violoncelistul Serghei Roldughin, al cărui nume a apărut în Panama Papers asociat cu un transfer de 2 miliarde de dolari, dar mulţi alţi apropiaţi ai preşedintelui Rusiei gestionează sume fabuloase.

Unul dintre ei, Mihail Şelomov, fiul unei verişoare a lui Putin, are oficial un salariu de 700 de dolari pe lună ca expert la o companie a statului rus, dar în ultimii ani a cumpărat acţiuni de circa 600 de milioane de dolari, scriu cei de la OCCRP.

Un prieten din copilărie al lui Putin, Piotr Kolbin, fost măcelar, ar fi acumulat şi el valori mobiliare de peste jumătate de miliard, deşi neagă că ar avea afaceri. Alt amic, Nikolai Şamalov, ar avea o avere similară, făcută din contracte cu statul pentru echipamente medicale – iar din banii săi ar fi fost contruit celebrul palat de la Marea Neagră despre care se spune că ar fi reşedinţa neoficială a lui Putin.

Criticii liderului de la Kremlin susţin că de fapt acesta ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, averea sa fiind însă ascunsă sub doverese forme. Fostul bancher de investiţii Bill Browder afirma, de pildă, că Putin ar avea circa 200 de miliarde de dolari.

Sursa: OCCRP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *