Actualitate

Arafat: În România nu se impune introducerea screening-ului pentru cei care vin din zonele afectate de Ebola

 "După întâlnirile care au avut loc inclusiv la Comisia Europeană (…) s-a hotărât că obligativitatea introducerii de screening la intrare este la latitudinea fiecărei țări. Sunt țări europene care au luat decizia, dar sunt țările europene (…) în care vin avioane directe, zilnic sau săptămânal, din Africa. O țară cum este România nu are nicio justificare să pună screening la intrare la acest moment, dar noi aflăm când vin cetățeni (…) din țările respective, care oricum trec prin primul filtru, dacă vin prin Franța sau prin Turcia, de exemplu. Când ajung la noi, îi luăm în monitorizare", a declarat Arafat.

El a adăugat că perioada de monitorizare durează 21 de zile, cât este perioada de incubație a virusului.

"Cu cât nu este simptomatic, nu este contagios. Direcțiile de sănătate publică iau persoana în monitorizare și se calculează de când a plecat persoana din țara care este endemică, trebuie să treacă 21 de zile, cât durează perioada de incubație. În aceste 21 de zile, dacă dezvoltă simptome persoana respectivă, atunci este automat izolată și se aplică procedura, se fac testările (…). Dacă în cele 21 de zile persoana nu prezintă niciun simptom, înseamnă că nu are nicio problemă", a precizat secretarul de stat.

În cazul celor care vin pe nave care acostează în porturile românești, procedura este diferită.

"Ei petrec un anumit timp pe mare, așa că ei, dacă au plecat de exemplu astăzi și fac 15 zile și ajung în portul Constanța, să zicem, atunci Direcția de Sănătate Publică îi verifică pe toți încă odată, pentru că au petrecut 15 zile pe vas. Dacă cineva prezintă simptome, automat persoana respectivă este izolată și restul persoanelor care prezintă simptome intră sub monitorizare", a explicat Raed Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a participat, sâmbătă, la uzina Dacia de la Mioveni, la ceremonia de predare a șase autovehicule de teren marca Dacia Duster, donate pentru a fi folosite de echipele medicale care acționează în zonele din Africa afectate de epidemia de Ebola.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *