Social

Aranjaţi masa de sărbătoare apetisant!

În cazul gazdei, este foarte important să pună fiecare detaliu la punct, începând cu pregătirea casei pentru invitaţi. Prima impresie şi-o vor face invitaţii din hol. Pentru a păstra o aromă plăcută, puneţi un vas cu levănţică. Va fi neplăcut, dacă cineva va observa murdăria lăsată după ce aţi gătit. De asemenea, mirosul de la bucate nu este obligatoriu să fie simţit de cei prezenţi, este important să aerisiţi foarte bine casa.

Persoanele manierate cunosc că este corect să întârzie cu 5, 10 minute. Dacă la o întâlnire în oraş eticheta spune să veniţi cu 10 minute înainte de ora stabilită, în acest caz îi daţi un mic răgaz gazdei pentru ultimele pregătiri.

Aranjarea mesei este esenţială la fel ca şi pregătirea bucatelor gustoase. Faţa de masă este de preferinţă să fie din in, dar în niciun caz să nu le folosiţi pe cele din material plastic, chiar dacă le imită perfect pe cele din ţesătură. Pentru a decora masa, folosiţi flori puse în vaze joase, ca să nu-i împiedice pe meseni să se vadă unul cu altul, şi lumânărele.

Atunci când aşezaţi farfuriile, asiguraţi-vă că aţi lăsat destul spaţiu pentru ca musafirii să se simtă confortabil. La masa festivă folosiţi două farfurii, una de serviciu, utilizată doar pentru a pune pe ea farfuria din care se va mânca. Alături sau pe farfurie aşezaţi şervetul din material. În partea dreaptă puneţi cuţitul, cu partea tăioasă spre farfurie, în faţa ei aşezaţi lingura (dacă se va servi felul întâi) şi o linguriţă pentru desert, iar în partea stângă – furculiţa cu dinţii în sus.

Paharele vor fi aşezate în partea dreaptă, în faţa farfuriei. Sunt obligatorii trei tipuri de pahare: de rachiu, vin şi apă. Primele le veţi lua de pe masă imediat ce nu mai sunt de folos, dar evitaţi să le apucaţi punând degetele în ele. Când spaţiul vă permite, este etic să puneţi paharele pentru aperitive pe o altă masă. Sticla cu vin va fi aşezată pe masă, punând un suport special sub ea, pentru a nu păta faţa de masă. Apa se va servi din sticla ei originală.

Nu este etic de a pune scobitori pe masă, pentru că ele nu se mai folosesc în public. Dacă cineva are nevoie, va merge la baie să le folosească.

În următorul material veţi învăţa alte reguli de bune maniere la masă.

Cursurile predate la Școala „ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie (modelarea vocii, pronunţarea corectă în limba română, pregătirea profesională a prezentatorilor radio şi TV), curs de psihologie motivaţională (individual).

Str. Vlaicu Pârcălab, 45 (intersecţie cu str. 31 August 1989), et. 4, of. 407; Tel.: 0(22)22-69-83; mob. 068210006; e-mail: sme.abeze@gmail.com, web: abeze.md.

Dorina ARSENE, lector de bune maniere la Școala Manierelor Elegante „ABeZe”
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *