Arestări în masă la Moscova. Rusia, sub criticile Occidentului

Peste 560 de militanţi ai opoziţiei au fost reţinuţi marţi seara la Moscova în cadrul unei manifestaţii organizate pentru a denunţa victoria partidului premierului rus Vladimir Putin la alegerile legislative, a anunţat miercuri agenţia oficială Itar-Tass, citată de AFP.
"Poliţiştii au arestat 569 de persoane care încercau să participe la o reuniune neautorizată în piaţa Triumfalnaia", a declarat o sursă din cadrul forţelor de ordine, potrivit Mediafax.
Sute de militanţi ai opoziţiei au încercat să protesteze marţi seara în centrul Moscovei pentru a denunţa victoria partidului de guvernământ Rusia Unită, dar poliţia a intervenit imediat.
Alţi 200 de manifestanţi au fosr arestaţi la Sankt-Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia.
Forţele de ordine au avertizat în cursul zilei că vor împiedica orice manifestaţie neautorizată, după apelurile la reuniune difuzate pe Internet. Autorităţile ruse au anunţat marţi că au mobilizat forţe suplimentare în capitală pentru a garanta securitatea.
Luni, mii de opozanţi (2.000 potrivit poliţiei, 10.000 potrivit organizatorilor) s-au reunit în capitala rusă – o manifestaţie de o amploare fără precedent în ultimii ani la Moscova – iar 300 de persoane au fost reţinute, între care bloggerul anticorupţie Aleksei Navalni şi un lider al mişcării liberale de opoziţie Solidarnost, Ilia Iaşin.
Amândoi au fost condamnaţi marţi la 15 zile de închisoare pentru că au refuzat să se supună ordinelor poliţiei.
Occidentul denunţă neregulile scrutinului şi reprimarea protestelor
Alegerile legislative câştigate duminică de partidul Rusia Unită, al cărui scor a scăzut totuşi cu 15 puncte procentuale în raport cu precedentul scrutin, au fost marcate de numeroase nereguli, potrivit opoziţiei şi observatorilor străini.
Ministrul german de externe Guido Westerwelle le-a cerut marţi autorităţilor ruse să ancheteze numeroasele nereguli comise la alegerile legislative din 4 decembrie, relatează RIA Novosti.
"Rapoartele (observatorilor – n.r.) atestează că Federaţia Rusă are încă drum de parcurs pentru a respecta în totalitate standardele OSCE", a declarat ministrul.
Misiunile de observare ale Biroului instituţiilor democratice şi drepturilor omului al OSCE, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi OSCE au constatat luni cazuri de fraudă, printre care introducerea de buletine de vot false în urne şi împiedicarea activităţii observatorilor.
"Suntem îngrijoraţi de rapoartele observatorilor OSCE din Rusia", a conchis Westerwelle.
Secretarul de stat american Hillary Clinton ceruse la rândul său o investigaţie asupra alegerile parlamentare din Rusia, în condiţiile acuzaţiilor de fraudă. Vorbind la reuniunea OSCE la Vilnius, Clinton a spus că alegerile ruse nu au fost nici libere, nici corecte.
"Alegătorii ruşi merită o investigaţie asupra tuturor acuzaţiilor credibile legate de fraudă şi manipulare şi sperăm că autorităţile ruse vor trece la acţiune", a subliniat ea.
Franţa a anubnţat că se declară îngrijorată de arestarea manifestanţilor de la Moscova şi a cerut autorităţilor să respecte dreptul la proteste paşnice.
"Arestarea manifestanţilor de către forţele de poliţie începând de ieri (luni – n.r.) la Moscova este îngrijorătoare. Dăm cea mai mare importanţă respectării dreptului de a manifesta paşnic", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, Bernard Valero.