Timpul Local

Ariciul

Micutul arici tepos este unul dintre cele mai bine cunoscute si iubite mamifere. Primii arici au inceput sa evolueze in urma cu aproximativ 30 de milioane de ani.In comparatie cu ariciul de azi, aceste animale stravechi se asemanau putin cu sobolanul din zilele noastre. Spre sfarsitul erei urmatoare, in urma cu aproximativ cinci milioane de ani, aricii s-au raspandit aproape in intreaga lume, cu exceptia Australiei, Americii de Sud, a Madagascarului si a regiunilor Arctice.

Aricii teposi au cam aceeasi dimensiune, avand o lungime a capului si corpului de 20-30 de centimetri. Corpul lor este acoperit cu un numar mare de ace tepoase. Acestea sunt, de fapt, fire de par modificate. Fata si partile de jos sunt acoperite cu o blana aspra. In caz de primejdie, anumiti muschi specializati produc ridicarea tepilor sau animalul se ghemuieste intr-un fel de minge, cu capul ascuns in interior.
Aricii au boturile lunguiete, punctiforme, folositoare pentru a scurma pamantul in timpul cautarii hranei. Auzul lor este fin, ceea ce face ca urechile lor sa fie bine dezvoltate, cu toate ca sunt mici in dimensiuni si rotunjite.
Ariciul este, in general, un animal singuratic si nocturn. Noaptea este folosita pentru cautarea hranei, in timp ce ziua este utilizata pentru odihna si somn.
Aricii sunt animale insectivore. Hrana lor preferata consta din gandaci si rame, dar le plac si omizile, urechelnitele si miriapodele. In plus, aricii se hranesc si cu puii diferitelor pasari sau cu ouale acestora. Ei mananca si seminte, fructe sau orice fel de plante. Hrana ariciului ne ofera multe informatii despre locul unde acesta traieste. Astfel, el va prefera acele spatii in care insectele lui favorite se gasesc din abundenta. Speciile europene prefera zonele ce includ paduri deschise, lizierele padurilor dese, locurile ierboase, podurile si, uneori, parcurile. Speciile de desert – cat si cele cu urechi lungi – pot fi intalnite intr-un numar mare de habitaturi, dar se pare ca nu agreeaza locurile ploioase, ci pe cele uscate, unde isi construiesc vizuinile. Aricii din zonele desertice includ in hrana lor si diferite specii de cactusi, insectele fiind in aceasta zona mult mai rare.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *