Arta diplomaţiei prin Ebru
Şi-au demonstrat măiestria în arta desenului şi au gustat din deliciile bucătăriei turceşti. Este vorba de soţiile ambasadorilor acreditaţi în R. Moldova care, în ajun de 8 Martie, au fost invitate de către soţia noului ambasador al Turciei, doamna P. Banu Cankan Kartal, la un master-class de Ebru – pictura pe apă şi pe mătase…
Sosiţi la Chişinău pe 30 decembrie 2011, noul ambasador al Turciei în Moldova, Mehmet Selim Cartal şi soţia sa, P. Banu Cankan Kartal, şi-au început activitatea diplomatică propriu-zisă pe 3 februarie 2012. Una dintre iniţiativele fiabile de stabilire a relaţiilor de prietenie cu ţara-gazdă s-a produs chiar în ajunul Zilei femeii, iar mesajul a fost transmis într-un limbaj universal, adică prin artă…
După ce a salutat oaspeţii în mai multe limbi, soţia diplomatului turc le-a arătat invitatelor sale cum se execută pictura Ebru, după care şi-a îndemnat participantele la master-class să încerce ele însele să picteze pe pânza de mătase. Cea mai curajoasă a fost soţia ambasadorului Chinei, urmată de soţia ambasadorului polonez şi cea a Germaniei, care şi-au etalat calităţile imagistice şi creatoare.
Arta Ebru e reprezentativă pentru cultura tradiţională turcească, fiind cunoscută şi sub denumirea de „Foiţa turcească”. Ea a apărut pentru întâia oară în oraşul Buhara din Turkistan, împrăştiindu-se mai apoi în întreg Imperiul Otoman. Ebru este arta de a desena pe apă şi constă în împrăştierea pe suprafaţa apei a vopselei lichide, cu ajutorul căreia se pot realiza diverse forme florale sau geometrice, care mai apoi sunt transpuse pe hârtie. La realizarea desenului se foloseşte vopseaua de pământ, guma arabică, tulpina de trandafir, părul de cal şi pigmentul de plante. În trecut, Ebru era utilizată pentru înfrumuseţarea unor opere străvechi. În prezent, picturile Ebru sunt înrămate şi folosite cel mai adesea la decorarea pereţilor încăperilor.
Cu ajutorul unei instructoare de la Ankara, doamnele au pictat pe apă, apoi au imprimat desenele pe pânze de mătase. „Ebru e arta ce le ajută pe femei să scape de energia negativă, dar şi să-şi creeze un accesoriu unic”, a explicat instructoarea. Vorba e că, având la bază această tehnologie deosebită, fiecare desen e unic şi nu poate fi refăcut. Totuşi, nevestele ambasadorilor nu s-au temut să experimenteze. Cea mai originală se pare că a fost poloneza Ana Maria Luft, care şi-a făcut o eşarfă din culorile drapelului naţional al ţării sale – alb şi roşu, la care a adăugat puţin albastru. În final, toate doamnele s-au ales cu câte o eşarfă de mătase.
„Suntem foarte fericiţi să ne aflăm aici. Oamenii care ne înconjoară sunt prietenoşi şi cooperanţi. Consider că R. Moldova este o şansă pentru noi, deoarece atât colegii noştri moldoveni, cât şi cei din corpul diplomatic sunt foarte binevoitori. Sunt convinsă că împreună vom realiza multe lucruri frumoase pentru că noi, femeile, suntem mult mai flexibile şi creative decât bărbaţii”, a ţinut să remarce Banu Cankan Kartal. Ea a mai spus că, pe durata misiunii sale în Moldova, va încerca să le cunoască pe soţiile tuturor diplomaţilor acreditaţi la Chişinău, dar şi cât mai multe femeie din Moldova, şi să înveţe câte puţin de la fiecare. „Arta este mijlocul cel mai potrivit pentru realizarea cooperării internaţionale şi înţelegerii reciproce, deoarece viaţa însăşi este o artă”, este convinsă soţia diplomatului turc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!