Actualitate

Articolele de pirotehnie de contrabandă prezintă PERICOL

Totuși, acestea pot fi aduse prin contrabandă, fără a fi verificată securitatea lor, iar utilizarea acestora poate avea consecinţe nefaste, de la arsuri până la amputări de degete. De exemplu, în noaptea de Revelion 2014, 11 persoane din Chişinău au ajuns la spital cu traumatisme ale mâinilor provocate de petarde. 

În acest sens, Petru Molceanu, inspector principal la Direcţia produse industriale şi servicii a Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, a declarat pentru IPN că cei care doresc să lanseze artificii de sărbători trebuie să le procure exclusiv din magazinele specializate. Mai mult, toate produsele pirotehnice trebuie să fie marcate, să conţină avertizarea că sunt interzise spre folosire de către persoanele sub 18 ani. Consumatorii trebuie să consulte şi să respecte foarte atent instrucţiunea. O atenţie deosebită trebuie să se acorde păstrării distanţei de siguranţă faţă de pe artificiul lansat. De asemenea, oamenii trebuie să fie atenţi la termenul de valabilitate al produsului deoarece termenul expirat poate întârzia reacţia focului şi, dacă omul se apropie crezând că acesta nu mai poate fi lansat, riscă să fie rănit grav.

Inspectorul a remarcat că, dacă se observă comercializarea articolelor pirotehnice prin pieţe sau în alte locuri neautorizate, oamenii trebuie să se adreseze la poliţie. În locurile de comerţ neautorizate aceste articole ajung cel mai des prin contrabandă şi nu sunt în conformitate cu cerinţele de securitate. Articolele de pirotehnie sunt de 5 categorii. Cele de categoria 1, 2 şi 3 pot fi utilizate de către publicul larg, iar celelalte sunt destinate specialiştilor.

Timpul.md
via IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *