Social

Asistenții parentali sunt a doua familie pentru copiii instituționalizați

Pentru că părinții sunt alcoolici, îi maltratează sau locuiesc în condiții inumane, zeci de copii ajung să trăiască prin internate, visând la căldura din sânul familiei. O soluție în acest sens ar fi plasarea lor în familiile asistenților parentali, dar nu este ușor să găsești familii care și-ar dori să primească în casă un copil străin, să-l educe și să-i ofere dragostea părintească de care acesta are nevoie.

Copii care, la rândul lor, vor deveni asistenți parentali

Potrivit Olgăi Zaharia, manager al Serviciului de asistență parentală profesionistă din cadrul Direcției municipale pentru protecția drepturilor copiilor, cei care până acum au beneficiat de serviciile asistenților parentali au avut, în primul rând, parte de o educație specială și atenție, lucruri care multor copii din instituțiile rezidențiale le lipsesc.

„Până acum, în municipiul Chișinău, 80 de copii au beneficiat de serviciul asistenților parentali profesioniști. Asta înseamnă că optzeci de copii au șansa la o viață mai bună. Atunci când discut cu acești copii, mulți spun că vor să devină și ei, la rândul lor, asistenți parentali. Reiese că educăm o generație de oameni care nu vor rămâne indiferenți la necazurile altora”, a menționat Olga Zaharia.

Mai multe probe pentru doritorii de a lua sub protecție un copil

Pentru a deveni asistent parental, fiecare doritor trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Dacă o persoană corespunde tuturor standardelor, atunci asistenții sociali merg în vizită acasă la ea, unde are loc o întrevedere și cu ceilalți membri ai familiei. După aceasta, timp de 90 de zile, ei sunt evaluați, instruiți și aprobați de către comisie. Între timp, asistenții parentali merg la instituțiile rezidențiale, pentru a face cunoștință cu copiii din aceste instituții. Dacă până la urmă persoana respectivă este aprobată de către comisie, se semnează contractul de muncă.

Comportament ciudat – cu pâine ascunsă sub pernă

„Nu este atât de ușor precum pare. Atunci când copiii ajung în casa asistenților parentali, au un comportament un pic ciudat, unii cu greu se lasă de obiceiul de a ascunde mâncare sub perne sau în buzunare. Apoi urmează o perioadă în care asistenții parentali trebuie să-i învețe totul, pentru că mulți dintre ei nu cunosc nici cele mai elementare lucruri”, a menționat Olga Zaharia.

Olga Zaharia își amintește că în anul 2001, când a început proiectul, din 123 de persoane doritoare, comisia a aprobat doar opt, pentru că nu tuturor le este dat să devină asistenți parentali. Chiar dacă au un suflet mare, nu înseamnă că pot să ofere toate cele necesare unui copil.
Una dintre reguli prevede ca atunci când copiii se află în familia asistentului parental să mențină legătura cu familia biologică sau extinsă a copilului. Adică au loc întrevederi regulate la oficiul asistenței parentale sau în alt loc, deoarece scopul primordial al serviciului este ca aceștia să fie reintegrați în familiile biologice sau ale rudelor.

Mulți confundă asistența parentală profesională cu adopția

„Mulți cred că acest serviciu este un fel de adopție, chiar în ultimul timp au venit oameni cu gândul să adopte un copil și de fiecare dată trebuie să le explicăm că au greșit un pic adresa. Cu toate acestea, au fost și cazuri când asistenții parentali au refuzat să adopte copilul, chiar dacă acest lucru era posibil”, relatează Olga Zaharia.

La începutul anului 2012, în R. Moldova activau 164 de familii de asistenți parentali profesioniști de serviciul cărora au beneficiat 239 de copii și optzeci de case de copii de tip familial în care sunt plasați 342 de copii. În municipiul Chișinău activează 23 de asistenți parentali profesioniști care educă 24 de copii.  

Atunci când copilul este plasat în familie, asistentul parental primește trei mii de lei pentru 12 luni, adică câte 250 de lei pentru fiecare lună. De asemenea, din buget mai sunt alocați zilnic câte 21 de lei pentru fiecare copil și alte 250 de lei lunar pentru produsele igienice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *