Eveniment

Astzăi se împlinesc 25 de ani de la numirea lui Mugur Isărescu în funcția de guvernator BNR

A fost reconfirmat în funcție la 31 iulie 1991, iar mandatul său de guvernator a fost reînnoit la 16 decembrie 1998, de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, fiind reales, apoi, la 28 septembrie 2004 și la 8 octombrie 2009. La 16 iunie 2014, Plenul reunit al Parlamentului l-a validat pentru un nou mandat în funcția de guvernator al BNR.

În iulie 2009, Mugur Isărescu, a fost desemnat de World Record Academy drept cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale pentru cei 19 ani, însumați atunci, în funcția de guvernator al BNR. ”Din funcția de guvernator al Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu a coordonat politica economică a României din 1990”, nota World Record Academy în articolul dedicat acestui record. ”Mulți atribuie echipei lui Isărescu de la Banca Națională salvarea economiei României de la un colaps, majorând rezervele de aur și în euro dincolo de necesități, reducând inflația la valori cu o singură cifră și introducând leul nou”, mai preciza articolul citat.

Recunoașterea sa internațională a fost confirmată în cartea ”Dracula Is Dead (How Romanians Survived Communism, Ended It, and Emerged since 1989 as the New Italy)”, publicată în 2009 de Jim Rosapepe, fost ambasador al SUA în România, în perioada 1998 — 2001, și soția sa, jurnalista Sheilah Kast. ”Cunoașterea desăvârșită a politicilor interne reprezintă o abilitate indispensabilă pentru un guvernator de bancă centrală. Isărescu știe cum să joace, lucru dovedit de una dintre cele mai îndelungate conduceri în fruntea unei bănci centrale din lume. (…) Pentru că își păstrează o prezență modestă pe scena publică și nu pare să-și urmărească propriile interese, Isărescu reușește să construiască încrederea în relația cu oamenii cu care are de-a face”, evidențiază lucrarea, care îi dedică mai multe pasaje guvernatorului BNR.

Guvernatorul Băncii Naționale a României și academicianul Mugur Constantin Isărescu s-a născut la 1 august 1949, la Drăgășani, județul Vâlcea. ”Mama nu era bogată. (…) Provenea din clasa de mijloc, dintr-o familie de mici proprietari de terenuri. Tatăl mamei era preot. Tata era țăran din clasa de mijloc”, a povestit Mugur Isărescu, citat în capitolul ”The Bishop of finance” din lucrarea amintită.

Este licențiat al Academiei de Studii Economice București, Facultatea de Comerț, specializarea Comerț Exterior (1971); doctor în economie (1989). A fost cercetător principal și șef de departament la Institutul de Economie Mondială — București (1971—februarie 1990). Asistent universitar la ASE București (1975-1989), profesor la Universitatea de Vest din Timișoara (1994-1996), profesor la ASE București, Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, din 1996.

A obținut titlul de Doctor în științe economice cu teza ”Tendințe în politica guvernamentală a cursurilor de schimb pe plan internațional și incidența lor asupra relațiilor economice externe ale României”, coordonator științific prof. dr. Costin Kirițescu, susținută la Academia de Studii Economice București (1989).

În februarie 1990, a intrat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe fiind numit secretar II la Ambasada României din Washington (martie-septembrie 1990), cu misiunea de a întreține relațiile cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

A fost desemnat guvernator pentru România în Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar Internațional; viceguvernator pentru România în Consiliul Guvernatorilor al Băncii Mondiale și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare; director al Institutului de Economie Mondială ”Costin Murgescu” din București al Academiei Române; vicepreședinte al Clubului guvernatorilor băncilor centrale din zona Balcani, zona Mării Negre și Asia Centrală (1998-2002); președinte al Clubului Guvernatorilor băncilor centrale din Zona Marii Negre, Balcani și Asia Centrală (2003-2004).

Este membru al Clubului de la Roma și președinte al Asociației Române a Clubului de la Roma; membru al Comisiei Trilaterale, președinte al Asociației Române de Șah; membru fondator al Societății Economice Române (SOREC); vicepreședinte al Asociației Generale a Economiștilor din România — AGER; vicepreședinte al Asociației pentru Drept Internațional și Relații Internaționale (ADIRI); membru al Societății Numismatice Române; membru în Consiliul Consultativ al Biroului Regional pentru Europa și CSI din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Totodată, deține și pozițiile de vicepreședinte al Comitetului interministerial pentru trecerea la euro, președinte al Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară, președinte al Secției de Economie, Sociologie și Științe Juridice a Academiei Române (2006).

A fost prim-ministru al României (22 decembrie 1999 — 28 decembrie 2000).

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *