(ATENȚIE) Fuzionarea S.A. “Termocom”, CET 1 şi CET 2 a fost VOTATĂ în CMC
26 de consilieri municipali (PL, PLDM şi neafiliaţi) din cei 36 prezenţi la şedinţa de miercuri, 18 decembrie, a Consiliului Municipal Chişinău, au votat pentru fuziunea SA „Termocom” cu CET-1 şi CET-2. Consilierii municipali au votat un şir de amendamente la proiectul de decizie aprobat de Guvern, prin care propun ca Termocom-ului să îi revină un pachet de blocaj în noua întreprindere, transmite IPN.
Amendamentele au fost propuse în contextul în care proiectul de fuziune, aprobat de Guvern, prevede că 85% din capitalul noii întreprinderi, estimat la 1,68 miliarde lei, va reveni CET-2. CET-1 va deţine 12%, iar Termocom – 2,25%.
Consilierii municipali au propus, de asemenea, să fie creată o comisie care va monitoriza procesul de fuziune a celor trei întreprinderi.
Guvernul a avizat pozitiv proiectul de fuziune a celor trei întreprinderi în cadrul şedinţei din 13 noiembrie.
Primăria deține 71% din Termocom, dacă "fuzionăm" vom avea 2,65%; Pierdem o întreprindere amplasată pe 37 ha. de pămînt și cu o cifră de afaceri de 4 MILIARDE DE LEI
Vicepremierul, ministrul Economiei, unul din liderii Partidului Democrat, Valeriu Lazăr șantajează Consiliul Municipal Chișinău și anunță insolvabilitatea ”Termocom” pentru că PDM are interese directe în preluarea fluxurilor financiare de 4 miliarde lei din acest domeniu.
Declarația a fost făcută de consilierul municipal, Oleg Cernei, comentînd afirmația recentă a lui Valeriu Lazăr, precum că din cauza membrilor CMC, care au amînat adoptarea deciziei privind fuzionarea ”Termocom” cu CET-1 și CET-2, Moldova a ratat un împrumut de 20 mil dolari de la Banca Mondială.
”Lazăr duce lumea în eroare. Ne șantajează permanent cu insolvabilitatea. Problema constă în dorința lor de a pune mîna pe fluxurile financiare. Tot ce înseamnă Termocom, CET-1, CET-2 sunt aproape 4 miliarde de lei fluxuri financiare anuale la aceste întreprinderi. Ei vor să pună control politic asupra fluxurilor financiare. Acesta este interesul lor acum și ei ne șantajează cu orice preț ca să ne impună să votăm și să nu mai avem cota parte într-o nouă întreprindere”, a declarat pentru agenția OMEGA, consilierul municipal, Oleg Cernei.
Potrivit sursei citate, ”actualmente, CMC deține în S.A. ”Termocom” 71% de acțiuni, din momentul fuziunii vom avea 2,65%; primăria va pierde practic o întreprindere care este amplasată pe 37 ha de pămînt și cu un circuit financiar de 4 mlrd lei: ”Termocom” are 1,3 mlrd, CET-2 are 1,9 mlrd, CET-1 are 600 mil lei, toate împreună fac mai mult decît un buget al municipiului Chișinău”. ”Iată interesul adevărat pentru ”Termocom” și nu pretextul că am pierdut 20 mil dolari, fiindcă Banca Mondială, dacă o să vrea să acorde credit, o va face și după anul nou”, a precizat Cernei.
”Acum ne șantajează cu planul B și insolvabilitatea. Oricum expiră procedura planului (Planul de acţiuni pentru implementarea Conceptului privind restructurarea corporativă, instituţională şi financiară a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din mun. Chişinău – n.r.) pe 31 decembrie, votează CMC sau nu, legea nu permite să prelungească termenul de insolvabilitate și oricum trebuie întreprinderea să meargă sau la lichidare sau la fuziune pe 31 decembrie. Dar, Lazăr spune minciuni. Fiindcă interesul e al lor, al Partidului Democrat vis-a-vis de această întreprindere ca să aibă control asupra finanțelor. Vine campania electorală, trebuie fluxuri financiare, este acolo o armată de angajați”, a mai menționat Cernei, specificînd că ”aceasta va fi o bîtă politică împotriva primăriei pentru sezonul următor, n-o să dea căldură, o să șantajeze că trebuie achitat 100% datoriile”.
La 11 noiembrie curent, vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a anunțat că fuzionarea întreprinderilor din sectorul termoenergetic CET-1, CET-2 și ”Termocom” urmează să înceapă pînă la sfîrșitul lunii noiembrie, după ce Guvernul a adoptat o decizie în acest sens. Potrivit lui Lazăr, în locul celor trei, va apărea o singură întreprindere, iar pentru restructurare și modernizarea sectorului, guvernarea a decis să ia un împrumut de 20 mil dolari de la Banca Mondială. Lazăr a menționat atunci că ”urmează ca membrii Consiliului Municipal să aprobe o hotărîre similară pînă la finele lunii, în caz contrar, Moldova nu va reuși să contracteze împrumutul promis de Banca Mondială”.
La rîndul lor, consilierii CMC amînă adoptarea deciziei și acuză Guvernul de secretizarea procesului, ignorarea opiniilor Consiliului și aplicarea presiunilor și șantajului asupra consilierilor în vederea susținerii proiectului de fuzionare.
Vineri, 13 decembrie, Valeriu Lazăr a declarat că din cauza consilierilor CMC, care au amînat adoptarea deciziei privind fuzionarea ”Termocom” cu CET-1 și CET-2, Moldova a ratat un împrumut de 20 mil dolari de la Banca Mondială pentru modernizarea sistemului termoenergetic.
Totodată, potrivit lui Lazăr, ”dacă pînă la 31 decembrie nu are loc fuziunea, ”Termocom” intră în faliment juridic; instanţa de judecată împreună cu consiliul creditorilor va numi un lichidator care va prelua în gestiune Termocom”.
Sursa: Timpul.md (