ATENȚIE: Vine iarna. După 20 noiembrie sunt posibile NINSORI
Potrivit lui în cea de-a doua parte a lunii decembrie ar putea fi înregistrate temperaturi foarte scăzute. Cu toate acestea, mediile lunilor de iarnă sunt apropiate de cele normale, astfel că nu se anunţă „cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani”, aşa cum au anunţat cercetătorii ruşi.
„Pe 18-20 noiembrie este posibil ca în nordul ţării să avem lapoviţă şi ninsoare ceva mai extins. La sfârşitul lunii noiembrie se pare că va fi iar o încălzire uşoară, iar după 10 decembrie încolo urmează răcirea la care se aşteaptă toată lumea. După 10 decembrie vom avea zăpadă mai ales în vest, centru, dar e posibil şi în toată ţara. Acele informaţii privind iarna grea nu sunt confirmate de serviciile meteo… informaţiile oficiale sună aşa: informaţiile la prognoza sezonieră spune că decembrie, ianuarie şi februarie sunt apropiate de norme. În a doua parte a lunii decembrie, prognozele arată temperaturi mai scăzute… două viscole în decembrie, patru în ianuarie, dar asta înseamnă normal”, a declarat Ion Sandu, în exclusivitate la România TV.
În luna noiembrie, regimul termic va înregistra în general valori apropiate de normele climatologice, cu excepția zonelor sud-estice unde sunt estimate valori peste cele normale, iar în cele nord-vestice și estice, sub mediile multianuale.
În decembrie, regimul termic va fi normal în cea mai mare parte a țării, iar în regiunile nordice și centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scăzute decât normele climatologice. Cantitățile lunare de precipitații se vor situa în limite normale, iar local în centrul, vestul și sud-estul țării vor fi posibile valori peste media climatologica.
Cunoscutul expert german Dominik Jung a declarat publicației on-line web.de că temperaturile cele mai scăzut se așteaptă în lunile ianuarie și februarie 2014. Această previziune este confirmată de datele Serviciului Național de Meteorologie din Germania. Ciclul de ierni reci, care durează deja de cinci ani, își va atinge apogeul. Mai mult, experții germani prognozează că și luna martie va fi destul de rece. Se va încălzi în Europa nu mai devreme de aprilie.
Expertul Joe Bastardi, de la Serviciul de meteorologie AccuWeather, spune că iarna grea este anunțată și de combinația dintre activitatea solară scăzută și oscilația negativă din nordul Oceanului Atlantic. Un fenomen asemănător s-a înregistrat la începutul anilor 1950, când multe țări europene au scăpat de ger abia pe la mijlocul primăverii.
romaniatv.net