Internațional

Atitudinea Federației Ruse condamnată de șefii Comisiilor de politică externă din Parlamentele României, Turciei și Poloniei

Petru Filip a declarat, în acest context, că cele trei țări reprezintă "un veritabil avanpost al NATO" în regiune, dar și "o zonă tampon" între NATO și Federația Rusă, atât România, cât și Turcia și Polonia dorindu-și asigurarea stabilității regionale prin soluții pașnice și diplomatice.

"Cele trei țări își doresc stabilitate și implicare directă în ceea ce înseamnă readucerea păcii și stabilității în această zonă devenită sensibilă, sensibilitate pe care Europa nu a mai cunoscut-o de la cel de-al doilea Război Mondial. (…) Important este atât faptul că România, Turcia și Polonia au căzut de acord asupra condamnării în mod ferm și fără echivoc a intervenției rusești în Crimeea, respectiv situația de criză politică și militară din Ucraina, cât și dorința de a găsi cât mai repede soluții pașnice pentru ca Ucrainei să i se recunoască și să i se respecte suveranitatea, integritatea teritorială și dreptul Ucrainei de a-și soluționa liber problemele pe care le are în interiorul țării", a spus Filip.

El a adăugat că România, Turcia și Polonia susțin fără echivoc toate măsurile pe care NATO le va dispune pentru asigurarea securității în regiune și promovează, totodată, "politica porților deschise ale NATO" pentru a ușura, în contextul Summitului care se va desfășura în septembrie, procesul de integrare a țărilor candidate la NATO.

La rândul său, senatorul polonez Bogdan Klich a explicat că prin declarația comună semnată la București Polonia își exprimă atât dezaprobarea față de atitudinea Federației Ruse în regiune, cât și dorința de a sprijini Ucraina în demersul său de democratizare.

Klich a adăugat că Polonia nu exclude dialogul bilateral cu Federația Rusă, însă, atâta vreme cât aceasta încalcă drepturile Ucrainei, comunitatea internațională "trebuie să adopte o poziție fermă".

Președintele Comisiei de politică externă din cadrul Marii Adunări Naționale a Turciei, Volkan Bozkir, a ținut să sublinieze că deși situația din regiune este îngrijorătoare pentru Turcia, aceasta este totuși deschisă dialogului cu Federația Rusă în vederea găsirii unei soluții pașnice pentru criza din Ucraina, Federația Rusă fiind "unul dintre vecinii importanți ai Turciei".

"Turcia acordă o importanță deosebită relațiilor cu vecinii săi și principiul nostru este să avem relații bune cu vecinii noștri chiar și în perioadele dificile să încercăm să păstrăm aceste relații. Din acest punct de vedere, și Ucraina și Federația Rusă ne sunt vecini, iar Turcia folosește aceste bune relații ca pe un canal de comunicare. Noi nu credem că sancțiunile economice impuse Federației Ruse au dat roade", a spus Volkan Bozkir.

În ceea ce privește articolul 5 al Alianței Nord-Atlantice, Bogdan Klich și Volkan Bozkir și-au exprimat încrederea în eficiența și viteza de reacție a NATO într-o eventuală situație de agresiune la adresa unui stat membru, NATO fiind, în opinia oficialului turc, "singura structură internațională capabilă să gestioneze o situație dificilă iscată în lume".

Totuși, Bogdan Klich a ținut să adauge că articolul 5 poate fi întărit în țările NATO vulnerabile printr-o prezență suplimentară a forțelor NATO pe teritoriul acestora.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *