Eveniment

Aureliu Busuioc – Singur în fața veșniciei

Ultima sa apariție publică a fost cea de vineri, 5 octombrie, la adunarea generală extraordinară a scriitorilor, după care a stat și a discutat la o ceașcă de cafea cu colegii săi mai tineri. Intelectual de marcă, el a fost mereu alături de tinerii scriitori, fiind pentru aceștia o școală literară și de cultură vastă.

A fost un bun prieten al TIMPULUI, unde a și publicat mai multe articole. În cadrul acțiunilor de caritate, organizate în preajma Sfintelor Paști pentru oamenii de cultură, i-am trecut de mai multe ori pragul, aflând și învățând multe de la el. În familia sa a făcut parte din a opta generație de intelectuali. S-a cultivat într-o bibliotecă uriașă a bunicilor și părinților săi, unde s-a format ca intelectual și scriitor.

De fapt, Busuioc era intelectual prin naștere. În 2008, când împlinea 80 de ani, în cadrul proiectului Bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu” „Chișinăul citește o carte”, romanul său „Hronicul găinarilor” devenise cel mai citit. 2008, fusese declarat de către regimul comunist drept anul Druță, care împlinise și el opt decenii de viață. Nu și anul Busuioc. Tocmai de aceea atunci mi-am intitulat articolul în felul următor: „În anul Druță, Aureliu Busuioc a devenit campion la cititori”.

Generația mea a crescut cu romanul „Singur în fața dragostei”, apărut în 1996, urmat apoi de „Unchiul din Paris”. Acum, distinsul scriitor a rămas singur în fața… veșniciei, iar noi – singuri în fața cărților sale. A scris o bibliotecă întreagă.
Pe 26 octombrie ar fi împlinit 84 de ani. Busuioc a plecat, însă spiritul său, uneori ironic, dar destul de profund și plin de înțelepciune, va rămâne mereu printre noi.

Astăzi, la ora 14.00, sicriul cu corpul neînsuflețit va fi depus în holul Casei Scriitorilor din Moldova, unde, la 15.00, va avea loc un miting de doliu. Aureliu Busuioc va fi înmormântat la Cimitirul Central de pe strada Armenească, alături de mormântul soției sale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *