CSI / Rusia

Australia protestează împotriva politicii Moscovei: Deschide o ambasadă la Kiev și promite ajutor militar

"Australia nu intenționează să vândă uraniu unei țări care încalcă dreptul internațional într-un mod atât de flagrant ca Rusia”, a declarat premierul australian Tony Abbott, în fața Parlamentului.

În urmă cu câteva zile, premierul australian, a cărui țară este vizată de embargoul rus privind produsele alimentare occidentale, a anunțat că va înăspri sancțiunile împotriva Moscovei pentru sprijinul acordat separatiștilor proruși în estul Ucrainei.

Australia nu utilizează energia nucleară, dar este al treilea producător de uraniu după Kazahstan și Canada. În 2012-2013, Australia a exportat 8.291 tone de concentrat de oxid de uraniu, în valoare de peste 800 milioane de dolari australieni (566,6 milioane de euro).

Principalii destinatari sunt Japonia, SUA și UE, dar Australia furnizează de asemenea uraniu într-o măsură mai mică Rusiei, Coreii de Sud, Chinei, Canadei și Taiwanului.

Australia a participat la prima serie de sancțiuni împotriva Moscovei, dar, spre deosebire de SUA și UE, nu a anunțat noi măsuri după distrugerea în zbor în iulie a unui avion malaezian în estul separatist al Ucrainei, aeronavă la bordul căreia se aflau 298 de persoane, între care 38 de australieni. Potrivit premierului australian, Canberra intenționează ca pe termen scurt să susțină Ucraina furnizându-i ajutor și asistență militară, dar a exclus livrările de arme.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *