Actualitate

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Ca urmare a difuzării în spațiul public a informației despre lansarea noului operator aerian ”HiSky” și comercializarea biletelor de avion spre șase destinații Europene începând cu data de astăzi, Autoritatea Aeronautică Civilă face următoarele precizări:

În baza cererii nr. 5267 din 14.11.2019 ”HiSky” S.R.L. a solicitat eliberarea Certificatului de operator aerian.

Conform scrisorii nr. 3882 din 23.12.2019 Autoritatea Aeronautică Civilă a decis suspendarea termenului de examinare a cererii ”HiSky” S.R.L. nr. 5267 din 14.11.2019 din considerentele nerespectării de către solicitant a prevederilor ORO.AOC.100 (c) subp. 2 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 831/2018, și anume – lipsa aeronavei.

La 22.01.2020 suspendarea termenului de examinare a cererii nr. 3882 din 14.11.2019 a expirat iar documentele lipsă până în prezent nu au fost prezentate.

În acest sens, în conformitate cu dispozițiile articolului 61 alin. (3) din Legea nr. 160/2011 se stabilește că, după expirarea termenului stabilit pentru suspendare sau pînă la expirarea termenului prevăzut de lege pentru eliberarea actului permisiv, autoritatea emitentă este obligată să elibereze actul permisiv sau să refuze eliberarea acestuia dacă nu sînt întrunite condiţiile stabilite de lege.

În acest sens, Autoritatea Aeronautică Civilă a emis către solicitantul”HiSky” S.R.L. o scrisoare privind refuzul eliberării Certificatului de operator aerian.

Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă ca organ de certificare, supraveghere și control în domeniul aviației civile a emis o interpelare către ”HiSky” S.R.L. prin care solicită prezentarea documentelor probatoare ce țin de dreptul companiei ”HiSky” S.R.L. de a comercializa bilete de avion din nume propriu.

REACȚIA COMPANIEI HiSky

Companie HiSky își exprimă nedumerirea față de comunicatul remis în seara zilei de 20 februarie, 2020 de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC). Constatăm că AAC se expune pe aspecte care demonstrează un vădit caracter de neprofesionalism și chiar rea-intenție.

Reiterăm faptul că compania HiSky se lansează pe piața serviciilor avia în parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans – companie certificată de Autoritatea Română și EASA. Altfel spus, operarea zborurilor în contextul acestui parteneriat nu necesită un cetificat de operator aerian eliberat de AAC din Moldova.

„Regretăm faptul că Autoritatea Aeronatică Civilă adoptă poziții bazate pe rea-intenție. Ieri, la 16:55, am avut o discuție în cadrul căreia i-am anunțat că vom zbura sub AOC românesc. Dânșii au luat act, iar astăzi ne-au trimis o notificare cu 5 minute înainte de a publica comunicatul respectiv – fapt care demonstrează încă odată înverșunarea lor împotriva unui proiect de succes ca HiSky”, a declarat Iulian Scorpan, directorul HiSky.

Compania face apel către Autoritatea Aeronautică Civilă, dar și către instituțiile căreia se subordonează această entitate, să se abțină de la informații denaturate care compromit imaginea HiSky. În caz că aceste atacuri vor continua, ne rezervăm dreptul să rezolvăm aceste dispute pe căi judiciare.

Îndemnăm reprezentanții mass-media să se documenteze bine înainte de prelua informațiile negative emise de AAC și să solicite toate confimările de rigoare la autoritățile din România. Or, actele respective au fost emise în strictă conformitate cu regulamentele europene de certificare și standardele internaționale de siguranță aeronautică.

Cobrex Trans a obținut toate autorizațiile de zbor în toate aeroporturile europene.

Notă: Atașat la acest email, vă trimitem o copie certificatului de operator aerian (AOC) al companiei Cobrex Trans – actul de bază care confirmă faptul că suntem companii cu acte în regulă și într-un final – că putem opera zboruri conform orarului anunțat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *