Sănătate

Autoritățile Britanice: Strategia de reducere a riscurilor fumatului trebuie extinsă urgent

Într-o premieră mondială, raportul arată că, la nivel global, aproximativ 98 de milioane de oameni folosesc produse fără fum: 68 de milioane – țigări electronice, 20 de milioane – dispozitive de încălzire a tutunului și 10 de milioane folosesc snusul oral.

Totuși, peste un miliard de oameni continuă să fumeze în întreaga lume, cifră care a rămas neschimbată timp de două decenii, în pofida a miliarde de dolari cheltuite de guverne și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru politicile de control al tutunului. Conform statisticii, opt milioane de oameni mor anual din cauza bolilor asociate fumatului.

Autorii raportului susțin că, în mare parte, țările cu veniturile ridicate sunt cele care adoptă și oferă acces către produsele de nicotină mai puțin nocive, în timp ce 80% dintre fumătorii lumii trăiesc în țările cu venituri mici și medii, care sunt mai puțin pregătite pentru implementarea strategiilor de control al tutunului sau tratarea bolilor legate de fumat.

Ei mai dezvăluie modul în care politicile OMS, privind controlul tutunului, sunt influențate de miliardele de dolari de la fundațiile SUA, care militează împotriva conceptului de reducere a riscurilor cauzate de fumat, în timp ce dezinformarea demotivează fumătorii să treacă la produse mai puțin nocive.

Profesorul emerit al Imperial College London și directorul KAC, Gerry Stimson, declară că acesta este un moment decisiv pentru sănătatea a 1,1 miliarde de fumători din întreaga lume. „Integrată în controlul tutunului, strategiile de reducere a riscurilor ar putea fi un schimbător de jocuri în lupta împotriva bolilor netransmisibile. Factorii politici mondiali de control al tutunului trebuie să asculte consumatorii și să ofere politici care să se concentreze cu adevărat pe reducerea deceselor legate de fumat prin toate mijloacele disponibile, cât mai repede posibil", a mai adăugat profesorul.

Editorul executiv al raportului, Harry Shapiro, a fost de acord în acest sens. "Reducerea riscurilor cauzate de tutun ar putea și ar trebui să devină un adevărat succes în domeniul sănătății publice și trebuie să fie condusă de către consumatori. Dar ce vedem în schimb? Începutul unui război împotriva nicotinei."

Profesorul David Nutt, fondatorul DrugScience, susține că respingerea oportunității reducerii riscurilor provocate de tutun "este, probabil, cel mai prost exemplu de negare științifică de când Biserica Catolică a interzis operele lui Copernic în 1616". 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *