Eveniment

Avem CREȘTERE economică, dar nu avem locuri de MUNCĂ, investiții și inovații tehnologice

Afirmația aparține directorului executiv al Centrului analitic „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, realizată în cadrul conferinței internaționale „MACRO 2013: o privire globală asupra economiei Moldovei”, desfășurată la Chișinău.

Mai mult, expertul a menționat că economia țării noastre, pe parcursul ultimilor zece ani, a înregistrat o performanță modestă, cauzată de cei trei factori fundamentali care determină structura oricărei economii naționale: capitalul, forța de muncă și eficiența.

Totodată, investițiile totale pe cap de locuitor sunt printre cele mai mici din regiune, în timp ce contribuția pozitivă la creșterea economică, generată de consumul de bunuri, a fost sistematic compensată de contribuția negativă a deficitului comercial. „Așadar, creșterea economică a fost fără locuri de muncă, fiind alimentată mai degrabă de banii moldovenilor de peste hotare, decât de factorii interni, precum investițiile, inovații tehnologice ș.a.”, a precizat Adrian Lupușor.

Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, referindu-se la rata inflației, a remarcat că, pentru prima dată în ultimii 20 ani, rata anuală a inflației s-a situat pentru trei ani consecutiv pe un palier de o singură cifră. „Pe durata ultimelor 16 luni, indicele prețului de consum s-a plasat în jur de cinci la sută, atingând în luna mai cifra de 5,7 la sută. Creșterea inflației cu 1,2 puncte procentuale în luna mai nu reprezintă, în opinia Băncii Naționale, o intensificare a presiunii inflaționiste, ci un efect statistic și sezonier, cauzat de modificarea metodologiei de calcul a Biroului Național de Statică a prețurilor la produselor agricole din recolta nouă”, a spus Dorin Drăguțanu în cadrul conferinței.

Potrivit guvernatorului, inflația de bază în R. Moldova s-a stabilizat la patru la sută și a rămas sub nivelul indicelui prețului de consum, ceea ce indică influența sporită a factorilor nemonetari, aflate în afara controlului Băncii Naționale, în special prețurile la produse alimentare. „La inflația din luna mai curent, de 5,7 la sută, prețurile la produse alimentare au contribuit cu 1,4 la sută, iar cele la servicii cu 0,7 la sută”, a informat guvernatorul.

În cadrul conferinței internaționale anuale „MACRO 2013: o privire globală asupra economiei Moldovei” sunt 16 vorbitori, printre care Ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța, Ministrul Educației, Maia Sandu, Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, Tokhir Mirzoev, reprezentant permanent în Moldova, Fondul Monetar Internațional, Dinu Armașu, director executiv al Asociației Investitorilor Străini din RM, dar și experți internaționali din Germania, Marea Britanie, Italia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *