Afaceri

Avem energie gratuită, dar n-avem bani s-o exploatăm

Deși tot mai mulți moldoveni caută soluții alternative pentru a substitui măcar o parte din necesarul de energie, orientându-se către resursele netradiționale, totuși în R. Moldova energia solară, considerată cea mai curată sursă de energie, rămâne în prezent un domeniu puțin valorificat, și aceasta pentru că, în lipsa unei politici a statului privind susținerea celor care vor să investească în panourile solare și a costurilor încă destul de mari de achiziție a echipamentelor, puțini sunt cei care-și permit să profite de generozitatea soarelui.
 
Chiar dacă în multe țări s-au dezvoltat adevărate industrii pe baza energiei solare, la noi pe piață panourile solare au pătruns abia de câțiva ani, iar interesul pentru acestea a crescut direct proporțional cu prețurile la gazul rusesc. Chiar și așa încă nu ne putem lăuda cu rezultate mari în domeniu, iar panourile instalate pe acoperișuri mai sunt încă o raritate în Moldova. „Aici n-o să vedeți ca-n Turcia ori Israel pe fiecare casă instalații solare, dar sunt destul de multe. Dacă ar fi fost o mică susținere din partea statului, ar fi fost mai răspândite”, consideră prof. dr. ing. Ion Sobor.

Cât este de rentabilă investiția

Totodată, potrivit lui Corneliu Ciobanu, inginer la o firmă importatoare, „atât panourile termice, cât și cele fotovoltaice, sunt la mare căutare acum. Oamenii au auzit de ele, știu că este energie fie termică, fie electrică gratuită și au început să fie interesați de ambele tipuri. În mare parte se cumpără cele termice care se folosesc pentru încălzirea apei. Sunt și oameni care și-au pus sisteme mixte, combinând sistemul solar cu alte instalații, astfel încălzindu-și casa în sezonul rece”, remarcă Corneliu Ciobanu. O problemă, în opinia inginerului, este faptul că mulți au auzit despre avantajele utilizării energiei solare, dar nu cunosc condițiile de exploatare și nu realizează dacă merită ori nu investiția. „Panourile, fie fotovoltaice, fie cele termice, odată puse pe acoperiș trebuie să funcționeze, altfel nu are sens să le pui. Dacă presupui că o dată în săptămână te folosești de ele, nu e normal, pentru că o să se blocheze. Panourile solare au capacitatea de a produce agent termic ori curent electric continuu, atât cât e lumină, dar trebuie să-l consumi, pentru că altfel intră în avarie. Oamenii cred că dacă au pus zece panouri, o să aibă anul împrejur apă fierbinte și încălzire. Dar vara când încălzirea nu-ți trebuie ce faci cu atâta energie? Și în momentul când vezi cât costă un panou și el stă neutilizat mare parte a anului, pentru că la noi încălzirea nu se folosește mult timp, atunci care este sensul investiției?”, afirmă Corneliu Ciobanu. El consideră că atunci când o persoană se hotărăște să instaleze panouri termice, care să aibă un aport la sistemul de încălzire, trebuie să stabilească unde să folosească toată această căldură vară.

Cele mai performante panouri

Estimativ, pentru o casă particulară de dimensiuni medii, cu izolație termică pot fi instalate patru-șase panouri pentru încălzire și alte două pentru încălzirea apei fierbinți. Cele mai performante panouri sunt cele cu tuburi vidate. Acestea nu depind de temperatura exterioară, ci doar de iluminare. Tuburile vidate, chiar dacă în exterior sunt -20 de grade, dar este soare, în interior temperatura poate ajunge până la 50-60 de grade, în timp ce panourile solare plane sunt mai rău izolate și temperatura exterioară răcește fluidul. Pe piață, prețul unui panou solar plan pornește de la 3 mii lei, în timp ce prețul unui panou solar cu tuburi vidate variază în funcție de numărul de tuburi, de la 4 mii lei cu zece tuburi, până la 10 mii cu 30 de tuburi vidate, dar în funcție de producător, prețul ar putea ajunge și la 15-20 mii lei un panou solar.
„Echipamentul pentru o casă în care locuiesc patru persoane, variază de la trei la șase mii de euro. Echipamentul ar presupune pe lângă panouri, un grup de pompare, un boiler și automatizarea”, a subliniat inginerul. Corneliu Ciobanu atenționează faptul că nu întotdeauna este posibilă instalarea panourilor pe acoperiș, fie pentru că acoperișul nu este orientat către sud, ori fie că e umbră.

Pe timp de vară, producerea apei calde menajere este practic gratuită, acest lucru fiind posibil după amortizarea costurilor de instalare a sistemelor solare. Se poate face o economie substanțială de 50-60% anual pentru încălzirea spațiilor de locuit și de 80-90% sau chiar 100% pentru încălzirea apei calde menajere. 

Ion Sobor, prof. dr. ing.
Panourile solare fotovoltaice, pot fi utilizate cu succes pentru asigurarea micii irigări și funcționarea sistemelor antigrindină, pentru că nu sunt toţi conectaţi la curentul electric. Conectarea la reţea ar costa circa 15 mii euro un km, în timp ce procurarea unui sistem voltaic care ar asigura necesarul de energie ar fi maximum o mie de euro. Totodată, dacă calculăm prețul unui metru cub de apă pompată, varianta cu energie solară care se consideră scumpă, este mai ieftină de vreo două ori decât varianta cu motopompa, când calculezi pe toată durata vieţii.

Fără o politică clară în domeniul acesta nu se va realiza nimic. O investiţie în sistemul solar, fără susţinerea statului, fără tariful fix, nu se recuperează, sau se recuperează pe perioada de exploatare. Dacă, însă va fi adoptată noua lege unde va fi stabilit clar tariful pentru livrarea energiei ecologie în rețea, atunci investiția va fi recuperată în 5-8 ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *